Dette melder Miljømerking.

Debatten om mer bærekraftige drivstoff, og klimagassutslipp i transportsektoren, har rast lenge. Endelig kommer det en norsk løsning. Svanemerket biogass fra Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) i Slemmestad. Dette største, kommunale renseanlegget i Norge produserer biogass av hundre prosent fornybare og uproblematiske råvarer, noe som gir en utslippsreduksjon av klimagasser på 91 prosent. Gassen vil være leveringsklar fra andre kvartal 2020.

Dette er gode nyheter for transportsektoren, som vil måtte vise til store klimagassutslipp framover, for alle som er opptatt av å unngå bruk av palmeolje, og for innkjøpere som vil sette handling bak alle fine ord om klimaet. Regelverket tillater nemlig innkjøpere å benytte Svanemerket som eksplisitt standard i sine miljøkrav

Sirkulærøkonomi i praksis

Sirkulær økonomi betyr at vi bruker ressursene igjen og igjen, i stedet for å utvinne stadige nye ressurser fra naturen. Dette er en forutsetning for at vi “både lokalt og globalt”skal leve innenfor planetens tålegrenser. VEAS produserer den svanemerkede biogassen av avløpsvann fra Oslofjordregionen.

- VEAS er et glitrende eksempel på den sirkulære økonomien i praksis. De tar noe vi hittil har tenkt på som avfall, og forvandler det til en verdifull og klimavennlig ressurs. Det har vært både spennende og inspirerende å være med på denne innovasjonsprosessen fra Svanemerkets side, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking Norge.

- Vi er veldig fornøyd med å ha oppnådd svanemerking av biogassen vår! Biogass er et uslåelig drivstoff: Innbyggernes egen gass blir gjenvunnet som drivstoff, biogjødsel og ren CO2. Dette gir trippel klimanytte, sier Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i VEAS.