Dette sier daglig leder i Richard Granskogli i Energiverket AS. I 2010 ble Energiverket etablert i Østfold - Råde med fokus på fornybar energi og varmepumper for vannbåren varme. Siden den gang har pilene pekt nesten konstant oppover. I 2014 ble bedriften Gasellebedrift, med en økning på 744 prosent, og nylig fikk firmaet to nasjonale priser.

- Først kom prisen for å være den forhandleren med mest salg i NIBE-konsernet, som er ledende produsent av varmepumper i Europa. I mars kom dessuten Enova på besøk og delte ut Klimaprisen - årets Enova-tilskuddsbedrift, sier Granskogli.

I 2014 ble forøvrig Energiverkets avdeling nummer to åpnet i Sandefjord.

Nå blir oljefyringsforbudet en realitet

Regjeringen innfører som ventet et omfattende forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger som trer i kraft 1.1.2020. Hensikten er å redusere klimagassutslippene. Forbudet vil gjelde både oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg.

- Ingen vet nøyaktig hvor mange oljefyrer som skal erstattes med annen oppvarming, men anslaget ligger på mellom 80-120 000. Erfaringsmessig erstattes brorparten av disse med varmepumper som varmer opp radiatorer, vannbåren gulvvarme og varmluftssystemer.  Dette innebærer at det er en stor jobb som skal gjøres de neste to og et halvt årene, sier Granskogli.

 -Myndighetene har kommet med gode støtteordninger, og dette gjør at det i de fleste tilfeller er lønnsomt fra dag én hvis du går over til moderne og miljøvennlig fyring. De fleste får mellom 30-50.000 kroner i støtte fra Enova; avhengig av systemet som installeres.

Bekymret for useriøse aktører

- Det vil bli veldig travelt for oss som driver med dette i årene som kommer. Hvis ikke forbruker setter i gang med dette nå, så vil det bli en nesten umulig oppgave å komme i mål med utskiftningen før år 2019 er omme, sier Granskogli.

Energiverket er bekymret for at useriøse aktører kommer på banen og at prisene vil gå opp, da etterspørselen vil være stor de neste årene. – Vi vil anbefale forbrukerne å spørre om 10 -20 referanser, sjekke økonomien i selskapet og passe på at sertifiseringene er i orden før man bestiller utskiftning, sier Granskogli. – På den måten slipper man å ende opp med et anlegg som ikke fungerer. Vi anbefaler å ta grep nå og ikke vente til siste liten. Tiden begynner allerede å renne ut, hvis vi skal klare å bytte oljefyrene før fristen.

Nye avdelinger i Drammen og Ski

- Vi er nå godt etablerte i Østfold og Vestfold og er nå klare for å utvide med avdelinger iDrammen og Ski. Vi kjenner disse markedene godt fra før, og ser at behovet for en aktør som spesialiserer seg på fornybar energi absolutt er tilstede, sier Granskogli.

Han mener at en av grunnene til at de fikk klimaprisen fra Enova, var de utallige oljefyrene som ble byttet ut med bergvarme- og luft/vannvarmepumper. Flere av disse i kombinasjon med sol.

- Behovet for våre tjenester er stort i både Drammen og Follo. Vi merker også stor interesse, og får mye jobb, fra utbyggere. Ikke bare større bygg, men også Ola og Kari ønsker miljøvennlige og kostnadseffektive oppvarmingsløsninger på nye boliger.

Vokser videre

- Vi har allerede begynt å styrke organisasjonen for videre vekst, og har fått på plass flere viktige brikker i selskapet både innen salg og montasje. Vi har også opprettet en ny stilling på markedssiden, sier Granskogli.

Stillingen som markedssjef er det Rune Solbrekke som har fått. Han tiltrådte i august.

- Vi har hatt tett samarbeide med Rune i lang tid og kjenner han godt, da han har jobbet hos vårt reklamebyrå tidligere. Hans erfaring og utdannelse kommer vil være med på å styrke selskapets videre fremdrift. Vi får nå rendyrket denne funksjonen på markedssiden og kan i tillegg fortsette satsningen rundt digitale og sosiale medier med full styrke, sier Granskogli.

Totalt skal Energiverket ansette 15 nye medarbeidere i år, fordelt på rørleggere, montører, salg og ledelse.