- Vi vet at det er titusener av oljefyreiere som fremdeles sitter på gjerdet. Når vi nå hever støtten, er det for å få mange ned fra gjerdet og sette fart på oljeutfasingen, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

God økonomi i å gjøre tiltaket nå

- Vi vet at kundene våre, som bytter ut oljefyren med væske/vann-varmepumpe eller luft/vann-varmepumpe, i snitt sparer 25 000 kroner per år, sier daglig leder Richard Granskogli i Energiverket i en pressemelding. 

For hvert år man venter vil den tapte besparelsen bare øke, og følgelig utgjøre en betydelig sum. Etter tre år snakker vi 75 000! I tillegg vil man ha en prisstigning på produktet hvert år som, avhengig av lønnsveksten, også vil kunne utgjøre noen tusenlapper.

Til sist i regnestykket har vi Enova-støtten som fra og med i dag og ut neste år vil være på topp, før den reduseres og forsvinner helt etter 2019. Altså samtidig som oljefyringsforbudet trår inn. Her er det snakk om ytterligere 50 000 som du går glipp av om du venter for lenge med å bytte.

Allerede etter tre års gjerdesitting risikerer du dermed å tape nær 130-140.000kroner. En sum som ville vært et betydelig bidrag til å finansiere varmeanlegget ditt.

Støtten tar slutt i 2020

Enova har tidligere gitt 10 000 kroner ekstra i støtte til dem som fjerner oljefyr og tank samtidig som de installerer en Enova-støttet varmeløsning. Nå dobles denne støtten til 20 000 kroner ut hele 2018. I 2019 senkes støtten tilbake til 10 000 kroner, og når forbudet er på plass i januar 2020 vil det ikke lenger være noen pengestøtte å hente til oljeutfasing.

I tillegg til støtten til å fjerne oljefyr og tank, kommer støtten til en ny varmeløsning. Fire alternativer gir rett til støtte fra Enova: Væske/vann-varmepumpe, luft/vann-varmepumpe, biokjel (for eksempel  pellets eller flis) og bioovn med vannkappe. Den løsningen som gir mest i støtte, er væske/vann-varmepumpe, hvor du i tillegg til de 20 000 kronene du får for å fjerne oljekjel og tank, kan få tilbake inntil 30 000 kroner.

- Dette gir deg dessuten lavere energiutgifter fra første dag. Det er dyrt å fyre med olje, og med de løsningene vi støtter, vil energiregningen krympe betraktelig. Siden du uansett må bytte varmeløsning innen 2020, taper du derfor penger for hver dag du venter, sier Kvam.

Fyldig informasjon

Audhild Kvam i Enova anbefaler at alle gjør en grundig vurdering før de bestemmer seg for hvilken løsning de skal gå for. - Det er gjerne slik at de tiltakene som er dyrest å anskaffe gir de største besparelsene når det gjelder energiutgifter. I tillegg til totalregnestykket anbefaler vi å tenke komfort og hva som passer best for din bolig, før du velger løsning. Har du en oljefyr, har du også et vannbårent anlegg, og vi vil sterkt anbefale løsninger som gjør det mulig å utnytte det vannbårne anlegget, siden dette både er mest effektivt og gir den beste varmen.