Dette melder Svanemerket. 

Nordmenn tenner mer enn 24 000 tonn levende lys hvert år. De fleste er laget av parafin, som igjen er laget av fossil olje. Bytter du til svanemerkede lys, reduserer du utslippet av klimagasser med 60 prosent, viser en ny livssyklusanalyse gjennomført av Research Institute of Sweden (RISE), på vegne av Svanemerket.

– Det må være enkelt å ta gode valg for helse og klima, uten at det nødvendigvis går ut over kos og julestemning. Det er krevende for produsentene av levende lys å oppfylle våre strenge krav. Derfor kan du være trygg på at du har gjort et godt valg når du kjøper svanemerkede lys, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Lys av 90 prosent fornybare råvarer

Når levende lys tennes og slukkes gir de fra seg ørsmå partikler som påvirker innemiljøet i boligen, og kan forverre astmaplager og allergier. Lys laget av fossil olje soter aller mest, men mengden sot blir også påvirket av hvor mye trekk det er i rommet, lysets form, hvor lang veken er og hvordan flammen slukkes.

– Svanemerkede lys er laget av minst 90 prosent fornybare råvarer, som gjør at de soter betraktelig mindre enn andre lys. Dette er viktig fordi inhalering av slike partikler kan være helseskadelig, sier Lund.

Opptatt av hva man kan gjøre selv

Hele åtte av ti nordmenn er opptatt av å redusere egen klimabelastning, viser ferske tall fra Kantars Klimabarometer. Likevel er det bred enighet om at det er vanskelig å vite om produkter er gode klimavalg. De fleste mener bedrifter overdriver hvor klimavennlige produktene deres er når det markedsføres som det. Nordmenn har imidlertid høy tillit til at svanemerkede produkter er et godt klimavalg.