Dette er en reduksjon på hele 99,6 prosent, og den vil redusere CO2-utslippene med 195 tonn og NOx-utslippene med 228 kg årlig.

- Vi har brukt fossil olje fordi vi har en kjelepark fra 2002, som er bygd for å brenne fossil olje, sa driftssjef i fjernvarmesatsingen til BKK, Kjartan Aarbø, i en presentasjon på Fjernvarmedagene Urban Energi den 17. oktober.

Kjeleparken består av fire kjeler à 12 MW, til sammen 48 MW. 

- Disse kjelene er viktige for oss i beredskapssammenheng, men har ingen verdi for oss i forhold til energiforsyningen, sa Aarbø.

Fordi disse kjelene er hetvannskjeler, så må BKK teste sikkerhetsfunksjonene. 

- All fossil olje vi bruker, er i forbindelse med testkjøring. Fossil olje har ikke hatt noen rolle i energiforsyningen vår de siste åtte årene, sa Aarbø.

Det er kjeleforskriften som gjør at BKK må brenne olje. 

- Vi har jobbet sammen med andre fjernvarmeselskaper og konsulenter for å utfordre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på disse kravene, sa Aarbø.- Uten at vi har nådd fram.

- Vi må starte hver kjele fire ganger hver måned for testing. Det blir ganske mye olje. Det brukes 75 m3 med olje hvert eneste år for å teste disse kjelene. Det er egentlig bare et stort tapsprosjekt, sa Aarbø.

BKK hadde egentlig gitt opp å få en løsning på dette, men så kom leverandøren Skåland Rør & Industrimontasje AS på banen. – De kom med en løsning som gikk på å bytte brennerstyringen med deres moderne PLS-baserte styring, som bruker en teknologi som er anerkjent fra offshorebransjen.

 Driftssjef i  BKK, Kjartan Aarbø. Foto: BKK

Testingen av de nye brennerne kan gjøres som en simulering i PLS-en, istedenfor at BKK må starte opp oljekjelene om og om igjen. – Dette er noe driftspersonellet hos oss har brukt en hel dag på hver måned, nå vil de bruke 15 minutter per brenner, sa Aarbø.

- Dette var en veldig spennende idé som vi gikk for. Vi fikk Enova med på laget og skrev kontrakt med Skåland Rør & Industrimontasje AS, sa Aarbø.- I disse dager blir de nye brennerne montert.

- Dette er innovasjon som aldri har vært gjort før i Norge, og vi tror dette er en løsning som vil være aktuell for andre fjernvarmeselskaper også, sa Aarbø.

Det er nye Weishaupt Multiflame Low Nox-brennere som er installert, skriver Skåland Rør & Industrimontasje AS på sine websider. Det blir videre installert nye styreskap til alle de fire kjelene med ny revolusjonerende teknologi som gir den store reduksjonen i oljeforbruket knyttet til månedlige funksjonstester av oljekjelene, fra 75 m3 til et nytt årlig forbruk på cirka 0,3 m3

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 33/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!