- Dette er det første systemet som består av en elektrisitetsgenererende bøye med koblinger og kabler som kun er laget for et havbasert system, i tillegg til at den tar strømmen inn til land. Dette er det ingen andre som har gjort før, sier Jonas Kamf, markedsdirektør i Waves4power til NRK.

- Flere har også tidligere koblet en elektrisitetsgenererende del inn til land i forskjellige testanlegg. Men ingen andre har til nå laget et helt egenutviklet system. Det har vi gjort. Og sånn sett er dette en verdenssensasjon, sier Jonas Kamf.

100 KW generator

- På bøyen ved Runde har vi montert en 100 kW generator, sier adm.dir. Ulf Lindelöf i Waves4power AB til Tekniske Nyheter

-På neste generasjons bølgekraftverk planlegger vi for en generator på 200 kW.

Bøyen er beregnet å kunne produsere 250 000 kWh/år til elnettet. – 

- Arbeidet med å optimere systemet pågår, og vi forventer oss vesentlig høyere produksjon på kommende generasjoner av bølgekraftverk, sier Lindelöf.

- Teoretisk vil bølgekraftverket produsere energi under 95 prosent av årets timer, men timene med maksproduksjon blir naturligvis lavere, sier Lindelöf. – I gjennomsnitt kommer vi til å produsere cirka 40 prosent av effekten. Av dette vil 10 til 15 prosent forsvinne i tap frem til innkoblingspunktet.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 30/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!