For å avdekke energityvene ble både energioppfølgingssystemet (EOS) og SD-anlegget nøye studert, og både urtider og nattlast var i fokus, melder Grønn Byggallianse.

Etter at dette var gjort, satte teamet i gang med nattvandringen. Første stopp var Lysaker Torg 5, så Lysaker Torg 15 og Lysaker Torg 25.  Felles energityv for de tre byggene var at belysningen, både i noe fellesareal og hos en del leietakere, sto på. Driftstid for radiatorer og ventilasjonsaggregater ble redusert i SD-anlegget for alle tre bygg, ifølge Grønn Byggallianse. 

 – Det fine med å gjøre dette på kveldstid, er at da har man tid til å se på sånne ting. Man har ikke den løpende oppfølgingen av leietakere, generell drift, maildialoger osv, som man har på dagtid, sier driftssjef Sasan Chegini i Storebrand Eiendom/Coor Service Management AS til EnergiRapporten. 

– Det som er interessant å se på i forhold til det med leietakere, er jo at det ikke er alt man legger merke til i sluttbefaringene ved prosjekter og store leietakertilpasninger, og det er heller ikke alt leietakerne legger merke til selv, fordi de ikke er på jobb etter kl. 16.00, sier Chegini.

– Det er ofte man ser at lysstyringen ikke er programmert i henhold til kravspekken. Nå er det to kontorer hvor jeg har reklamert på at lysstyringen ikke fungerer i henhold til det vi har bestilt, sier han.

Enkle ting kan bidra til energisparing

I et lokale var det mange TV-skjermer som sto på, og det viste seg at de var påslått hele året, 24/7. Det viste seg at sistemann drar fra jobb kl. 17.00. – Nye tv-er har dessuten muligheten for å sette inn tidsur, så nå er ikke det noe problem lenger. Det var bare et tastetrykk, så var det i boks. Det er slike enkle ting som kan bidra til energisparing, sier Chegini.

Chegini har vært med på "Fang Energityven" en gang før. – Men så systematisk som det vi gjorde det nå, har vi ikke vært med på tidligere. Vi brukte Grønn Byggallianses skjema og hadde med oss en energirådgiver fra Evotek, sier Chegini. – Det var fint, for da får man et annet perspektiv på ting.

Chegini har driftet Lysaker Torg i to år. – Vi har funnet mange energityver underveis, men jeg vet at det er en del ting som gjenstår, sier han.  Det som overrasket Chegini, var at det var så lite avvik i de tekniske rommene. – Jeg trodde det skulle være verre enn det var, sier han. – Jeg trodde på forhånd at det skulle være lite avvik i leietakernes arealer, men at det fortsatt gjenstod litt etterslep i de tekniske rommene. Vi har gjort mange utbedringer i tekniske VVS-installasjonene, men en del gjenstår. 

– Det viste seg at det var omvendt. De tekniske rommene fungerte som de skulle, mens det var større avvik i leietakernes arealer. Det som ikke fungerte i de tekniske rommene, var i hovedsak på grunn av eldre pumper der det ikke er mulighet for frekvensstyring, sier Chegini.

Han planlegger å være med på "Fang Energityven" i årene fremover. – Jeg har flere bygg i min eiendomsportefølje, så det er ikke sikkert at jeg tar de samme byggene hvert år. Det naturlige kan være å ta Lysaker Torg annethvert år, sier Sasan Chegini.


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 30/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!