– At tallet per kvadratmeter har gått ned, er en trend vi har sett over mange år. Det har ligget på rundt 4,5 kWh per m² de siste årene, og i år har vi akkurat bikket under 4 og havnet på 3,97 kWh per m², sa Mie Fuglseth da hun presenterte resultatene fra ”Fang energityven” på årets Grønne driftskonferanse den 12. november.
– Dette viser at kampanjen virker, fordi de som deltar, er med år etter år og dermed blir stadig bedre til å drifte byggene sine, sa Fuglseth.
– Så det vi ser, er at ved å gå og fange energityver så får man bedre oversikt, og man sparer energi. Når man gjør dette år etter år, er det naturlig at fangsten per kvadratmeter går ned, sa hun.
Potensiell besparelse opptil 1 TWh per år
Selv om de som deltar i ”Fang energityven” har blitt flinkere, betyr det ikke nødvendigvis at resten av bygningseierne i landet er like flinke.
– Hvis vi ser på de laveste og høyeste funnene vi har i ”Fang energityven”-kampanjen gjennom årene, så er det fra 4 til 7 kWh per m², sa hun.
– Hvis alle som eier næringsbygg i Norge hadde deltatt i ”Fang energityven”, kunne den potensielle besparelsen vært på en halv til opp mot 1 TWh. Dette er energi som kunne vært spart for landets byggeiere hvert eneste år, sa hun.
– Det utgjør dermed faktisk opp mot 10 prosent av de 10 TWh strøm som regjeringen skal spare innen 2030.
– Dette betyr at landets byggdriftere har en veldig viktig rolle å spille, hvis vi skal nå regjeringens strømsparingsmål, sa Fuglseth.
Det viktigste for god drift er kompetanse hos drifterne
Fuglseth var selv med på to runder med ”Fang energityven”, og det viktigste hun tok med seg fra rundene var at god drift krever kompetanse hos drifterne.
– Blant annet lærte jeg at selv om det kan se fint ut på SD-anlegget, og det ikke lyser noen alarmer eller blinker, kan det fortsatt være ting som er galt. Man må kunne tolke verdiene og ha kompetanse om driften og systemene for å kunne drifte riktig, sa hun.
Dobling av registrert areal
I årets ”Fang energityven” deltok 49 virksomheter og 161 registrerte bygg.
– Det har vært en økning de siste årene, men i år er det faktisk en dobling av det registrerte arealet sammenlignet med i fjor. Hele 1,7 millioner kvadratmeter bygg var registrert på ”Fang energityven” i år, sa Fuglseth.
Byggene lå i 39 forskjellige kommuner og inkluderte både offentlige og private bygg, med en overvekt av private bygg.
Det var mange forskjellige bygningstyper som deltok. – Vi ser at det var aller flest forretningsbygg og kontorbygg, men det var også andre typer bygninger som kulturbygg, sykehus, barnehager, skoler, industri- og verkstedbygg samt hoteller, sa Fuglseth.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!