Selskapet får innvilget pengestøtte tilsvarende 963 millioner norske kroner for å produsere fornybart hydrogen. Støtten vil utbetales basert på bekreftet antall kilo produsert, melder Enova.

Det norske selskapet som nådde gjennom auksjonen, er Skiga AS, som holder til i Skipavika i Gulen kommune på Vestlandet.

– Hevder seg internasjonalt 

– Jeg vil gratulere Skiga med å ha vunnet frem i første auksjonsrunde for EUs hydrogenbank, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. 

– Det er gledelig å se at en norsk aktør hevder seg internasjonalt. Sammen med Enovas egne satsinger på hydrogen legger dette et godt grunnlag for omstilling og utslippskutt både i skipsfarten og i industrien, sier han.  

Første hydrogenauksjon - stor dag for norsk industri

Hydrogenauksjonen er den første i EUs hydrogenbank og gjennomføres som en del av EUs Innovasjonsfond. Innovasjonsfondet finansieres av EUs klimakvotesystem, som Norge er en del av.

Enova har rollen som nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge, og bistår norske selskap i søknadsarbeidet.

– Dette er en stor dag for norsk industri. Vi er utrolig glade for at norske aktører sikter seg mot de europeiske støtteordningene og skaffer til veie viktige og nødvendige ressurser til omstillingen her til lands, sier Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova.

Energiminister Terje Aasland stemmer i:

– Dette er fantastiske nyheter for den norske hydrogensatsingen. Gratulerer til Skiga! Vi ser nå hvor mye det betyr at Norge tar del i EUs hydrogenbank. Jeg ser frem til å følge prosjektet fremover, sier energiministeren.

Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.
Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.

– Et stort skritt nærmere

Enova bisto 14 norske budgivere i forbindelse med hydrogenauksjonen. I tillegg til rådgivning, ble budgiverne innvilget inntil 500 000 kroner i pengestøtte, for å dekke utgifter forbundet med å lage og sende inn søknad.

Dette skjer gjennom Enovas støtteprogram for deltakere i EUs innovasjonsfond.

– Enova har et bredt tilbud til norske søkere, og har jobbet tett med de norske aktørene gjennom prosjektetableringsstøtte og vårt tjenestetilbud tilknyttet EUs innovasjonsfond. Med andre ord, vi vet at det er et omfattende og godt arbeid som ligger bak dagens tilsagn, sier Lilliestråle.

Og legger til:

– Sammen med Enovas lansering mandag, en dobling av maksimal støtte til produksjon av hydrogen til maritim sektor, betyr dette at vi er et stort skritt nærmere å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen i Norge.

800 millioner euro

Det totale budsjettet for den første runden med hydrogenauksjon var inntil 800 millioner euro. EU-kommisjonen mottok 132 bud fra 17 ulike land, og det ble delt ut til sammen 719 millioner euro til sju prosjekter.

Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs Innovasjonsfond. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.
Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs Innovasjonsfond. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.

De resterende vinnerbudene kommer fra finske, spanske og portugisiske aktører.

Neste runde med hydrogenauksjon vil gjennomføres etter samme modell, med enkelte justeringer. Auksjonen er ventet å åpne til høsten, med budfrist i løpet av vinteren 2025.

– Enova ser fram til å bistå norske budgivere videre. Vi tar med oss erfaringene fra første runde over i den neste, som EU signaliserer vil få et betraktelig større budsjett, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond.

– Sammen med Enovas egne støtteprogram blir det en skikkelig kraftpakke for utbygging av verdikjedene for hydrogen, sier hun.

Les mer om støtten Enova tilbyr norske søkere.