Hydrogenauksjonen er en del av EUs Innovasjonsfond og gir støtte til produksjon av fornybart hydrogen. Også i årets runde har norske selskaper markert seg i konkurranse med aktører fra hele Europa.
– Gratulerer til selskapene som har vunnet frem i EUs hydrogenbank, dette er en gledens dag for norske hydrogensatsinger! Norske selskaper viser igjen at de hevder seg godt i det europeiske markedet for grønn teknologi, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), ifølge en pressemelding fra Enova.
— Dette er et viktig steg i arbeidet med å kutte utslipp, bygge ny industri og skape nye arbeidsplasser. Den grønne omstillingen går fremover, og Norge har et solid samarbeid med EU for å finne nye løsninger og teknologier, sier han.
Produksjon av hydrogen tre steder i Norge
De norske selskapene GreenH, Gen2 Energy og Norwegian Hydrogen får tildelt til sammen 1,1 milliarder kroner, eller 96,6 millioner euro, i støtte av EU.
Selskapene skal produsere fornybart hydrogen på Rjukan, i Mosjøen og i Hammerfest.
– Vi har ambisjoner om å bidra til utviklingen av fremtidens hydrogenverdikjeder i samarbeid med EU. Auksjonsordningen gir norske aktører en verdifull mulighet til å få tilgang til et voksende europeisk marked og styrke sin posisjon i nye, grønne verdikjeder, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Slik er tildelingene per selskap:
- Norwegian Hydrogen på Rjukan: 154,1 millioner kroner (13,2 millioner euro).
- Gen2 Energy i Mosjøen: 719,1 millioner kroner (61,6 millioner euro).
- GreenH i Hammerfest: 255,7 millioner kroner (21,9 millioner euro).
Styrker norsk maritim hydrogensatsing
Tildelingen gis gjennom EUs budsjett for hydrogenproduksjon til maritim transport.
– Støtten fra EU vil bidra til å styrke den norske satsingen og bekrefter samtidig at Norge er helt i front internasjonalt, når det gjelder å ta i bruk og demonstrere hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
– Dette legger et viktig grunnlag for omstillingen av næringen mot et lavutslippssamfunn, sier han.
Enova har en satsing på å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen og ammoniakk i maritim sektor. Så langt er det støttet rundt 30 fartøy og sju produksjons- og bunkringsanlegg langs kysten.
Oppfordrer flere til å søke
Enova er nasjonalt kontaktpunkt for EU innovasjonsfond og tilbyr både økonomisk støtte og faglig veiledning til norske søkere.
– Vi håper at enda flere norske selskaper vil benytte seg av denne unike muligheten fremover, sier Ingunn Syrstad, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond i Enova.
– Vi vet at det krever innsats å sende inn en god søknad. Derfor tilbyr vi både økonomisk støtte og tett oppfølging. Vår erfaring er at dette øker sjansen for å lykkes, sier hun.
Neste runde
Neste hydrogenauksjon er ventet å åpne før nyttår, med budfrist i løpet av våren 2026. EU har varslet at budsjettet vil være på 1 milliard euro.
– Vi står klare til å bistå nye søkere. Ta kontakt med oss tidlig, så kan vi hjelpe dere i gang, sier Syrstad.