Dette sier daglig leder Olav Osvoll i Førdefjorden Energi AS til Tekniske Nyheter. Om vinteren kan en bruke denne energien gjennom store varmepumper, til å varme opp ferskvann som sirkulerer i et ledningsnett som går mellom energisentralen ved sjøen og helt til den siste kunden i nettet. Temperaturen i dette lukkede systemet reguleres etter utetemperaturen.

Varmepumpene kan produsere opp til 80 grader. Temperaturen kan økes ytterligere ved hjelp av spisslastkjeler når det er behov for høyere temperatur i varmeanlegget hos kunden. 

- Dette gjør at alle eksisterende bygg i Førde med vannbåren varme, kan bruke systemet. Vi legger opp til at varmepumpene skal kunne levere 90 prosent av energien gjennom året, sier Osvoll.

- I svært kalde perioder må en supplere energiproduksjonen med hjelp av bioolje. Ved bruk av rett type bioolje, vil anlegget kunne bli hundre prosent fornybart. Varmepumpene får strøm fra vannkraften i regionen, sier Osvoll.

Mange bygg i Førde vil også trenge kjøling, og Førdefjordens jevne temperatur gjør at anlegget kan brukes til dette også. Et separat ledningsnett blir lagt mellom energisentralen og kundene. 

- Ferskvann med omtrent samme temperatur som den i fjorden, vil sirkulere i nettet. Dersom det er behov for ytterligere senkning av temperaturen, kan dette gjøres med maskinene i energisentralen, forteller Osvoll. 

- Om noen uker vil byggingen være i full gang, og Førde tar et stort steg i riktig retning når det gjelder reduksjon i lokale utslipp og bygging av moderne infrastruktur, sier Osvoll.

Anleggsperioden vil vare fra september 2016 til desember 2017.