Dette sier Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til EnergiAktuelt.

– Jeg tror at de fleste store bygg mellom Aker Brygge i Oslo og Sandvika i Bærum har et sjøvarmeanlegg. Her bruker man stort sett å pumpe opp sjøvann direkte til en varmeveksler, sier Baardsen.

Anlegg som pumper opp sjøvann krever mer drift

– I hovedsak er det sånn at det krever mest ressurser å drifte et anlegg som pumper opp sjøvann direkte enn det gjør for et anlegg med kollektorer. Da har man ofte en egen driftsorganisasjon, sier Baardsen.

Det kan legge seg belegg på varmevekslerne, og man må sjekke at det ikke tetter seg til nede på bunnen blant annet. Noen ganger må man bruke dykkere for å gjøre en jobb nede på inntakssystemet.

– Å pumpe opp sjøvann til en varmeveksler er også mer energieffektivt enn sjøvarmeanlegg med kollektorer. Investeringskostnaden per kilowatt er lavere, sier Baardsen.

Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Novap
Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Novap

– Skulle man installert en varmepumpe på en megawatt, noe som kan være aktuelt på litt større anlegg, så måtte man nok ha hatt veldig mange trommelkollektorer, som ville ha gjort anlegget vesentlig dyrere, sier Baardsen.

– Tradisjonelt sett har et kollektoranlegg for sjøvarme bestått av en lang kollektor som har ligget ute i sjøen. Og erfaringen der har vært at de lett har kommet borti et eller annet, slik at de har blitt dratt bort fra det stedet hvor de egentlig skulle ligge. Det mest vanlige er at kollektorer sliter seg løs enten på grunn av strøm, uvær eller et anker på en båt, sier Baardsen.

– Legger man en lang kollektor under en brygge for eksempel, så er den mer beskyttet enn om den ligger langt ute i fjorden.

– Trommelkollektorer er et relativt nytt produkt når det gjelder sjøvarmeanlegg, og de er mer beskyttet. Det gjør at de nok er enklere å drifte enn tradisjonelle kollektorer. Vårt inntrykk er at mange nye bygg som ligger nær sjøen velger denne løsningen, sier Baardsen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 27/2024. 

Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!