Dette melder Nordisk Energikontroll.
Det var estimert at varmepumpene i 2023 ville benytte 298 000 kWh strøm og levere 742 000 kWh varme. 60 prosent av energiforbruket var beregnet å dekkes av energi hentet fra sjøen.
Målt resultat for 2023 viste at varmepumpene benyttet 174 000 kWh strøm og leverte 611 000 kWh varme. Energiforbruket ble redusert med 131 000 kWh gjennom optimalisering av driftsforholdene.
Sjøvarmeanlegget, sammen med driftsoptimaliseringstiltak, har gitt 77 % besparelse i energikostnadene i forhold til tidligere, da olje og elektrisitet stod for oppvarmingen.
– Vi er svært fornøyde med driften av sjøvarmeanlegget. Dette har vist seg å være en svært lønnsom investering for oss, sier Finn Brattli, rådgiver eiendom hos Narvik Havn til Nordisk Energikontroll.
Finn Brattli, rådgiver eiendom hos Narvik Havn. Foto: Narvik Havn |
Varmepumpene forsyner kontorbyggene Fagernesveien 2 og 3. Varmepumpeanlegget er plassert i Fagernesveien 2 der det tidligere var installert en oljekjele.
– Vi har lagt rør til Fagernesveien 3, som er på den andre siden av veien, og forsyner også dette bygget med varme fra varmepumpeanlegget. Der var det tidligere både en elkjele og en oljekjele, som leverte varmen, sier Brattli til EnergiAktuelt.
– I Fagernesveien 3 hadde litt under halve bygget radiatorer, resten var panelovner. Nå har vi montert radiatorer overalt, sier Brattli.
Lavtemperaturanlegg
Det gamle anlegget var et høytemperaturanlegg som leverte varme på cirka 70 grader.
– Det er nå montert lavtemperaturradiatorer. Temperaturen på anlegget er på cirka 40 grader, sier Brattli.
Det er elkjeler som er back-up i anlegget, for å ta eventuelt høye topper, eller hvis det er feil i anlegget.
– Vi har ikke hatt behov for å bruke elkjelen til å dekke topplast så langt, selv om det var kaldt i vinter. Den har kun vært i bruk når vi har hatt service på anlegget, sier Brattli.
– Nå har vi planer om å skifte ventilasjonsanleggene i begge byggene, og da skal vi hente gratis kjøling fra den kalde siden av varmepumpen, sier Brattli.
Trommelkollektorene ligger ute i sjøen på cirka 10 meters dyp, 40 til 50 meter fra husveggen i Fagernesveien 2.
Har vurdert sjøvarmeanlegg tidligere
– I et annet bygg vi har, Havnegata 2, har Nordisk Energikontroll bygd et bergvarmeanlegg. Vi vurderte også da sjøvarme, men utfordringen var at det var forholdsvis langt til sjøen, så vi slo det fra oss, sier Brattli. – Men, da vi skulle skifte varmekilder i Fagernesveien 2, valgte vi sjøvarmeanlegg, da dette lå helt nede i sjøkanten.
– Skal vi skifte varmeanlegg i andre bygg, så blir det sjøvarmeanlegg. Vi har jo isfri havn, så det blir aldri kulde i sjøen, i motsetning til i et bergvarmeanlegg hvor det kan bli kuldegrader nede i brønnene, sier Brattli.
– Vi har hatt kulde i bergvarmeanlegget vårt, og da var det på samme tid 4 til 5 grader i sjøen, på 10 meters dyp der sjøvarmekollektorene ligger, sier Brattli.
15 grader i sjøen i slutten av november
– I sommer har det vært oppe i 18-19 grader i vannet. I fjor i november hadde vi faktisk 15 grader på 10 meters dyp i slutten av november, sier Brattli. – Så det er veldig gode driftsbetingelser for varmepumpene.
I Narvik er det to sjøvarmeanlegg med trommelkollektorer. Et leilighetsbygg hadde tidligere et anlegg som pumpet inn sjøvann. – De ble så plaget med sand og grus i anlegget at de skiftet til trommelkollektorer, sier Brattli.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 24/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!