Dette melder Green Power Denmark. Tallene er baserte på Energinets statistikk.

Solceller produserer best når det er kjølig og solrikt, som det har vært i Danmark i april. Samtidig er det i løpet av det siste året blitt oppført mange nye solceller.

- Solceller gir nå et vesentlig bidrag til elproduksjonen. Det er godt for klimaet, og det er godt for forbrukerne, sier Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for fornybar energiproduksjon i Green Power Denmark.

- Solcellene produserer mest midt på dagen, når virksomheten i bedriftene går for fullt. Solcellene leverer noen dager så mye strøm, at de presser elprisen ned, sier han.

Solcellene produserte 405,6 GWh i april. Det er 55 prosent mer enn i april i fjor. Og det er 40 prosent mer enn den forrige rekordmåneden, som var juni 2022.

April bød også på flere nye dagsrekorder. Den 21. april produserte solcellene 19,1 GWh, og når man kikker på topp 5-dager med solproduksjon, ligger de alle i uke 16.

I 2022 dekket solenergi seks prosent av Danmarks totale elforbruk. I 2023 forventer den danske Energistyrelsen at solproduksjonen stiger til 10 prosent av elforbruket.

- Denne rekorden blir forhåpentlig slått meget snart, og vi skal glede oss over alle fremtidige rekorder. Vi er i gang med å omstille samfunnet vårt til å kjøre på strøm, og det skal selvfølgelig være grønn strøm fra solceller og vindmøller, sier Thomas Aarestrup Jepsen.

Rekordene kommer på grunn av at det er blitt oppført mye ny solkapasitet i 2022. De seneste tallene viser at den samlede kapasiteten er på 3,3 GWh nå, mot 1,9 GWh i starten av 2022.

Solcelleanleggene blir nå oppført i en lavere hastighet enn tidligere. Det skyldes at det har vært stigende omkostninger til materialer, jord og tilslutning til elnettet.

I tillegg mangler det en rekke politiske beslutninger. Det mangler ennå en nasjonal solcellestrategi, en beslutning om såkalte energiparker på land, og den fremtidige beskatningen av landbruksjord med fornybare energianlegg.

– Det er mye som skaper usikkerhet for dem som utvikler, og ønsker å investere, i et solcelleanlegg. Det er viktig at det blir truffet politiske beslutninger snarest, så vi kan få oppført flere solcelleanlegg til nytte for den grønne omstillingen, klimaet og forbrukerne, sier Thomas Aarestrup Jepsen.