Dette melder Dansk Fjernvarme.  

Fjernvarmen i København er allerede 85 prosent CO2-nøytral, men den bærekraftige oppvarmingen vil få ytterligere økning i løpet av de kommende ti årene. HOFOR vil etablere kollektive eldrevne varmepumper som bruker grønn strøm fra vindmøller og utnytter temperaturen i for eksempel overskuddsvarme, havvann og avløpsvann for å generere fjernvarme til radiatorene til innbyggerne i København.

- Når varmen på denne måten blir elektrifisert, gir det større fleksibilitet i hele energisystemet. Vi kan utnytte den grønne strømmen når den er tilgjengelig, og vi kan slå den av igjen når den er for dyr, sier Gorm K. Elikofer, direktør for Energi i HOFOR.

Dette må sees i lys av at det bare er få år siden HOFORs kraftvarmeverk genererte byens varme ved å brenne kull, men i dag bruker forsyningsselskapet utelukkende dokumentert bærekraftig biomasse som brensel ved Amagerværket.

Farvel til fossile brensler

De opptil ti varmepumpene vil bli spredt over hele København innen 2033. Samlet vil de ha en produksjonskapasitet på opptil 300 MW varme.

- Københavnere kan glede seg over at oppvarmingen deres blir grønnere. Fossile brensler, som vi bruker når det er kaldest, vil brukes mindre i byens varmeforsyning etter hvert som varmepumpene tas i bruk, og forsyningssikkerheten, som allerede er høy, vil bli enda høyere. I tillegg - og ikke minst viktig - vil varmepumpene gi et betydelig bidrag til Københavns planer om å bli klimapositiv i 2035, sier Gorm Elikofer.

En annen avledet effekt av etableringen av de store varmepumpene er at avhengigheten av biomasse etter hvert vil bli mindre i Københavns varmeforsyning.

Krever økt strømproduksjon

Prisen på den varmen som fremover kommer ut til kundene, vil ifølge Gorm Elikofer ikke bli dyrere på grunn av den store investeringen i varmepumper. Men det krever at det er tilstrekkelig med strøm tilgjengelig, og strømmen må være produsert med vind- og solenergi for å sikre så bærekraftig produksjon av varme som mulig.

- Vi kan ikke gjøre det alene. Aktører i elektrisitetssektoren må bidra til en styrket energiinfrastruktur som kan sikre tilstrekkelig høy produksjon av grønnere strøm, fastslår Gorm Elikofer.

Milliardinvestering på vei

HOFOR har i en årrekke arbeidet med tre mindre varmepumpeprosjekter på til sammen 10 MW for å samle kunnskap og sikre at teknologien er på plass. I høst åpnes enda en mindre varmepumpe i Tietgensgade, men flere av de nye varmepumpene er i en helt annen skala.

To av dem - ved Yderste Nordhavn og Renseanlæg Lynetten - vil til sammen kunne produsere opptil 200 MW, og det anslås at det vil koste omtrent 2 milliarder kroner å bygge dem. Prosjekteringen av den første av disse to meget store varmepumpene starter allerede i 2024.