- Vi har en installert en Thermia varmepumpe på cirka 90 kW, sier Pushpa Shigdel, prosjektleder på planavdelingen i Hitra kommune. 

- Den skal stå for oppvarming og produksjon av tappevann på Strand skole, og det er beregnet en SCOP på 3,72. Da har vi tatt med strøm til pumping av kollektorvæske og strømforbruket i energisentralen.

Oljefyren skal heretter kun brukes som back-up og til å dekke spisslast. 

- Hitra kommune hadde i 2017 et mål om å redusere energiforbruket i kommunale bygg med 5 prosent. Et av tiltakene for å oppnå dette, var å installere en varmepumpe med sjøvann som varmekilde på Strand skole. I den siste måneden har vi faset ut oljekjelen, sier Shigdel.

Kollektorene er plassert i sjøen rett utenfor skolen. Det er to trommelkollektorer som hver inneholder 4 600 meter med rør. – Temperaturen på sjøvannet varierer, men den er aldri lavere enn 4 grader Celsius, sier Shigdel. - Kollektorene ligger på cirka 7 meters dybde.

- I en tradisjonell luft/vann-varmepumpe er det vanlig å ha en inngående utelufttemperatur på minus ti grader i de kaldeste periodene. I sjøvann kommer temperaturen sjelden under pluss fem grader. Med andre ord, femten grader høyere enn i uteluften til en luft/vann-varmepumpe, sier Shigdel.

Sjøkollektorer over 40 prosent mer effektive på de kaldeste dagene

- Temperaturforskjellen på 15 grader vil således utgjøre en forskjell i effektfaktor på cirka 45 prosent til fordel for trommelkollektoren. Dette gjør varmepumpen med sjøkollektor over 40 prosent mer effektiv på de kaldeste dagene, da vi virkelig trenger varmen, sier Shigdel.

 

Pushpa Shigdel, prosjektleder på planavdelingen i Hitra kommune. Foto: Hitra Kommune

Tidligere brukte Strand skole fyringsolje som energikilde. Ifølge kommunen var det årlige forbruket på rundt 30 000 liter.

- Utslippet ved forbrenning av fyringsolje er 2,68 kilo CO2 per liter fyringsolje. Så det betyr at cirka 30 000 liter fyringsolje har ført til utslipp av cirka 85 tonn CO2 i luft hvert år fram til 2017. Fra 2018 har varmepumpeanlegget vært i full drift, og det vil kutte CO2-utslippene vesentlig. Selv om det er en liten innsats, har det stor positiv effekt på klimaet, sier Shigdel.

- Effektiv varmepumpe for større bygg

Varmepumpen som er installert på Strand skole, er en Thermia mega XL 88 kW. 

- Dette er en effektiv varmepumpe for store bygg som kan bruke sjøvann som kjølekrets. Kuldemediet i varmepumpen er R410A, sier salgssjef Hans-Christian Francke i Danfoss. 

- Varmepumpen er utviklet for å gi best mulig totaløkonomi med en inverterstyrt kompressor, effekt på opptil 88 kW og markedets høyeste årsvarmefaktor, sier Francke.

Mega leveres i fire størrelser: S (10-33 kW), M (11-44 kW), L (14-59 kW) og XL (21-88 kW) med mulighet for kaskadekobling for større effekter.

Inverterteknologien gjør Mega til en meget fleksibel og allsidig varmepumpe som kan installeres i alle tenkelige bygg, uavhengig av forutsetningene. Hver løsning kan skreddersys til behovene for varme, kulde og varmt tappevann i det enkelte bygg.

Varmepumpen kan dekke hundre prosent av energibehovet fordi inverterteknologien hele tiden tilpasser varmepumpens effekt til gjeldende behov. - Dermed slipper man å anvende dyr tilskuddsvarme, sier Francke.  


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 5/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!