Dette melder Glamox.

Mowi dekker rundt 20 % av det globale markedet for oppdrettslaks og er verdens største produsent av atlanterhavslaks med et slaktevolum på 464 000 tonn i 2023. Selskapet er også en pioner innen bærekraftig fiskefôr og har sitt produksjonsanlegg for fiskefôrgranulat i Valsneset. Mowi Feed Norway produserte 400 000 tonn fiskefôr i 2023. Inntil nylig var fabrikken og lagrene utstyrt med armaturer til lineære lysrør.

Utfasing av lysrør

RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances), som faser ut bruken av lysrør i Europa, kombinert med Mowis ønske om å spare strøm, gjorde at selskapet ønsket å erstatte sine T5- og T8-lysrørarmaturer med mer enn 900 LED-sett av typen GPV2. Disse installeres i produksjonsanlegg og lagre.

Dessuten er kaiområdet utstyrt med en lossekran og to lasteanlegg. Den 30 meter høye lossekranen brukes til å losse råmaterialer fra skip. Den er utstyrt med to lyskastere av typen Glamox RLX D FL 240W100-3QEABK RLX og 30 støtbestandige, vanntette lineære MIR-armaturer. De to lasteanleggene brukes til å laste fartøy med ferdige fôrprodukter fra lagrene. Hvert lasteanlegg er utstyrt med en lyskaster av typen Glamox RLX D FL 240W100-3QEABK RLX og 15 MIR-armaturer. På kaien med LNG-tankstasjonen er det dessuten installert fire eksplosjonssikre Max-armaturer.

Bruker 60 prosent mindre strøm

- LED-kittene er en miljøvennlig måte å bytte til LED på. De gjenbruker det eksisterende armaturhuset, noe som også betyr at installasjonen går raskere. Vi installerte LED-kittene selv. Det er et forhåndsmontert produkt som er enkelt å installere og som er designet for en sirkulær økonomi. Det beste av alt er at lysene våre nå bruker 60 % mindre strøm enn lysrørene gjorde, forteller Ragnar Meland, elektroansvarlig hos Mowi Feed.

- Tidligere hadde vi problemer med levetiden til lysrørene, og det tok tid å varme dem opp i de kalde omgivelsene. Nå får vi øyeblikkelig lys, og LED-teknologiens lange levetid betyr lavere vedlikeholdskostnader. Armaturene i hver etasje i produksjonsbygningen er utstyrt med bevegelsessensorer og mekaniske koblingsur som vi stiller inn på maksimalt fire timer. Ofte er det enkleste også det beste, og hele lageret vårt er nå utstyrt med den samme løsningen, legger Meland til.

Bærekraft er kjernen i Mowis strategi. Deres science-based targets (scope 1, 2 og 3) innebærer å redusere de totale klimagassutslippene med 35 % innen 2030 og 72 % innen 2050.

- Overgangen til LED-teknologi vil hjelpe Mowi med å redusere karbonavtrykket og eliminere potensielle forstyrrelser under utfasingen av lysrør. Bare i Norge anslår vi at det er mer enn 10 millioner lysrørarmaturer som må skiftes ut i årene fremover på grunn av EU-direktivet som trådte i full kraft i fjor sommer, sier Toril Bache Jenssen, salgsdirektør for Glamox i Norge.