Dette melder haveiendom.no. En rekke store prosjekter står for tur til å bygges i området rundt operabygget i Bjørvika. For Deichmanske bibliotek og “Diagonale” studentboliger, kontor og forretninger er spaden allerede stukket i jorda. Snart følger Munchmuseet og bebyggelsen videre innover mot Dronning Eufemias gate.

Produksjon av energi, særlig kjøling, til byggene i Bjørvika har vært en stor utfordring i flere år. Reguleringsplanen og miljøoppfølgingsprogrammet er utarbeidet med den forutsetning at tilført varme og kjøleenergi er produsert på en bærekraftig måte. Det har hittil ikke lykkes å finne en leverandør som er villig til å satse på en miljøprofil som tilfredsstiller Bjørvikakravene. Dermed har hvert enkelt prosjekt selv måttet planlegge å løse sitt behov for energi, med tradisjonell egenproduksjon av kjøling, skriver HAV Eiendom på sine websider.

For å ivareta Bjørvikas rolle som foregangsområde innen miljø, har HAV Eiendom valgt å ta nødvendige grep gjennom å etablere en energisentral som kan forsyne området inklusive kulturbyggene til Oslo kommune med kjøle- og varmeenergi.

- Videre fremdrift vil bli tilpasset første levering av energi. Dersom det nye Deichmanske bibliotek tar i bruk kjøling fra sentralen, vil sentralen kunne stå ferdig i 3. kvartal 2016. Vi starter et forprosjekt nå, selv om reguleringsplanen ennå ikke er vedtatt. Området er en del av reguleringsforslaget for Munchmuseet, som skal behandles av bystyret i løpet av våren, sier prosjektutvikler Birgitte Aas Garder.

- Energisentralen vil benytte sjøvann til å produsere energi. Sjøvannet hentes en kilometer ut i havnebassenget for å få vann med tilstrekkelig stabil temperatur. Primært vil sentralen levere kjøling, men for å utnytte anleggets kapasitet vil det også bli levert noe varme. Det nye bygget vil i tillegg til arealer for energiproduksjon også inneholde publikumsfunksjoner for bystranden, havnepromenaden og bussholdeplassen, sier Garder.