- Nå må politikerne ta styringen, krever næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie, i en melding fra EFO.

Ny nettleie

Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som er en del av NVE, har lagt frem et forslag til ny nettleie. I forslaget gir de landets over hundre nettselskaper mulighet til å velge mellom flere ulike modeller når de skal innføre ny nettleie. Forslaget møter stor motstand, og alt fra forbrukerorganisasjoner til nettselskapene selv frykter at resultatet av forslaget vil bli en klagestorm fra forbrukere som ikke forstår hvorfor strømregningen blir som den blir.

- Tonedøve

RME og NVE fremstår som totalt tonedøve og virker overhodet ikke å være lydhøre for innspill, sier Voie. Han viser til at en av modellene som NVE nå foreslår, såkalt abbonert effekt, ble totalslaktet i forrige høringsrunde, men likevel er med på nytt denne gang. Samtidig er den modellen som desidert flest peker på, både blant nettselskaper og andre organisasjoner, såkalt "Time of Use", helt utelatt. - Det henger rett og slett ikke på greip, sier han oppgitt.

Krever at politikerne griper inn

Nå krever EFO, sammen med 15 andre organisasjoner, at politikerne griper inn. Om en drøy uke, den 15. juni skal de møte olje- og energiminister Tina Bru for å diskutere denne saken. - Vi har store forventninger til at Tina Bru, som øverste politiske ansvarlige, vil gripe inn ovenfor RME og NVE.

Ønsker standardisert modell for hele landet

- Vi er ikke mot ny nettleie, men ønsker en standardisert modell for hele landet. Den må være forståelig for folk flest, og den må ikke ødelegge incentivene for solceller og energieffektivisering.

Vil gi folk rabatt istedet for straff

I stedet for at folk skal bli straffet for å dusje om morgenen og lage middag om ettermiddagen, foreslår EFO at folk skal få rabatt på nettleien dersom de lader elbilen sin om natten. - På den måten oppnår vi målet om bedre utnyttelse av nettet, uten at vi trenger å oppleve telefonstormer eller demonstrasjonstog fra sinte forbrukere, avslutter Voie.