Dette melder Sintef Byggforsk.

Å etterisolere uten at man samtidig gjør andre tiltak, lønner seg derimot sjelden. En ny isolering  “utenpå ”er en lite ambisiøs etterisolering og er heller ikke lønnsom. Derfor er det viktig at man tenker ambisiøst og helhetlig fra start, og utnytter anledningen til å energieffektivisere når fasaden først skal rehabiliteres.

Gode eksempler fra inn- og utland

En ny forskningsrapport fra SINTEF Byggforsk viser prinsipper og eksempler på gode, fuktsikre løsninger. Det fokuseres spesielt på overganger, gjennomføringer, innfestinger og hjelpemidler. Eksemplene i rapporten er hentet fra prosjekter i yrkesbygg, men prinsippene og løsningene kan også brukes i boligbygg med liknende konstruksjoner.

Ha en helhetlig plan for oppgraderingen

En fuktsikker etterisolering er i utgangspunktet ingen kunst. Høye energiambisjoner gir bedre komfort og mindre risiko for fuktskader, men krever mer gjennomtenkte løsninger og bedre rutiner. Når man oppgraderer, bør man ha en helhetlig plan som innebærer et mest mulig ubrutt, lufttett sjikt rundt hele bygningskroppen. I tillegg bør isolasjonen, så langt det lar seg gjennomføre, være ubrutt og usvekket rundt hele klimaskjermen. Overganger og gjennomføringer må detaljplanlegges, og arbeidet må følges opp på byggeplassen.

- Manglende planlegging kan ikke kompenseres av bedre utførelse, men gode, enkle detaljer kan bidra til å forebygge dårlig utførelse, sier forsker og arkitekt Michael Klinski ved SINTEF Byggforsk. - Dette gjelder ikke minst ved trinnvis oppgradering, som aldri bør gjennomføres uten en helhetlig plan.

Les rapporten her!

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 8/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!