Han innledet på seminaret som ble arrangert av Solenergiklyngen, OREEC, IFE og Smart Innovation Norway,på Sentralen i Oslo, melder Solenergiklyngen på sine nettsider.

- Solindustrien i Norge har blitt mer enn silisium, bransjen er nå mye bredere. Det går veldig fort. Over halvparten av alle installasjoner av solcelleanlegg i verden har skjedd de siste tre årene. Man installerer nå en million solcellepaneler om dagen, et eller annet sted i verden, sa Marstein.

 - Dette betyr mye for norsk næringsliv allerede. Mer enn 90 prosent av solcelleinstallasjonene i verden er silisiumbasert, og silisium kan vi. Vi har noen av de beste produsentene på ingot og wafere. Vi har også selskaper som er skikkelig gode på solparker. Og vi har bygget opp et forskningsmiljø som dekker hele verdikjeden for å støtte oppunder norsk industri, sa Marstein.

-Den tradisjonelle kraftbransjen må flytte seg

Solenergiens gjennombrudd de to siste årene, kombinert med en digital revolusjon, gjør sol til markedsvinner. - Vi påvirker kraftbransjen ganske så mye allerede. Og for å komme oss i mål med å redde verden må den tradisjonelle kraftbransjen flytte seg for å gi plass til mye mer sol og vind, sa Marstein. 

Han mener sol og vind utfyller hverandre, som en god energimiks. Når batteriteknologien nå følger etter, gir dette en stabil og trygg energi. -Lager vi for mye strøm, kan vi alltids bruke den til å lage hydrogen, sa han ifølge solenergiklyngen.no.

Smartere utbygginger

Andre forelesere tok også for seg solenergibransjens posisjon mellom energibransjen og byggenæringen. Nye utbygginger vil legge til rette for mer lokal og desentralisert produksjon av fornybar energi, som for eksempel nabostrøm. Smarte byer og smart styring vil også sørge for at energien brukes når solen står høyest på himmelen.

Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge la i sitt foredrag vekt på Norges mulighet for å ta en global lederposisjon som det første fornybare og fullelektriske samfunn i verden.

- Vi står foran en stor effektøkning av strøm i forbrukssamfunnet. Moderne teknologi krever større effekt, og effekten blir mer etterspurt enn energimengden. Det må vi forholde oss til og tilrettelegge for, sa Ulseth ifølge solenergiklyngen.no.