– Dette har vært et veldig nyttig verktøy for oss. Vi har spart penger fordi systemet finner feil tidlig, og vi sparer tid ved å redusere antallet tekniske runder vi må gå i bygget. Det gjør vi nesten ikke lenger, sa driftssjef Ole Sørlie på Ski Storsenter under et innlegg på ”Grønn driftskonferanse” den 12. november.
– Ved hjelp av dette systemet fant vi feil på en viftemotor. Det viste seg at ett lager var helt defekt og at et annet lager også var i ferd med å ryke. Vi hørte ingen lyd da vi var i det tekniske rommet, men på grunn av en alarm fra systemet oppdaget vi feilen, sa Sørlie.
Driftssjef Ole Sørlie på Ski Storsenter. Foto: Ski Storsenter |
– Det sparte oss for både en ny motor og ikke minst nedstengning av konferanseavdelingen på hotellet, noe som ville ha kostet veldig mye penger, la han til.
Driftsteamet på Ski Storsenter drifter, i tillegg til senteret, også det tekniske på hotellet som ligger i bygget. I tillegg driftes tre eiendommer i Ski.
– Soundsensing startet opp i 2019 som et lydanalyseselskap. I utgangspunktet hadde vi ingenting med teknisk drift å gjøre. Men så fikk vi spørsmål om vi kunne hjelpe til med å automatisk fange ulyder i tekniske anlegg i næringsbygg ved hjelp av lyd- og vibrasjonssensorer, sier forretningsutvikler Henrik Grini i Soundsensing.
Selskapet utviklet en gateway for montering i tekniske rom, og lyd- og vibrasjonssensorer som festes på hver enkelt komponent.
Forretningsutvikler Henrik Grini i Soundsensing. Foto: Soundsensing |
– Gatewayen monteres på veggen i det tekniske rommet, forklarer Grini.
Gatewayen får strøm fra en stikkontakt, og kommunikasjonen skjer enten via en kabel eller et innebygget 4/5G-modem. Det monteres i snitt én gateway per teknisk rom.
– Sensorene monterer vi på komponenten vi ønsker å overvåke, for eksempel en motor, vifte, sirkulasjonspumpe eller en kompressor. Den har trådløs Bluetooth-kommunikasjon med gatewayen, og batteriet må byttes etter to til tre år, sier Grini.
– Når vi får det generelle lydbildet i rommet kombinert med konkrete vibrasjonsdata fra hver enkelt komponent, har vi veldig mye av det vi trenger for å kunne forutsi feil og avvik, fortsetter Grini.
Utstyret til Soundsensing er helt uavhengig av produsent, merke, modell eller alder.
Kan brukes i kombinasjon med SD-anlegg
– Mange bruker dette gjerne i kombinasjon med et SD-anlegg som et redundant system hvor du har enda et lag med sikkerhet i bunnen. Men det er også et veldig godt alternativ til SD-anlegg. Hvis man har et bygg av litt lavere teknisk standard eller som er gammelt, kan man gå fra å ha nærmest null innsikt til å få ganske god oversikt, sier Grini.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 37/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!