Dette sier daglig leder Rolf Munk Blaker i Norsk Varmeteknisk Forening. - Et av de viktigste punktene i høringsnotatet er at reguleringen av direktevirkende elektrisitet foreslås avviklet. I boliger og bygg på under 1 000 m2 vil det i henhold til høringsnotatet være fullt tillatt å bruke hundre prosent direktevirkende elektrisitet til oppvarming med elektriske panelovner, gjennomstrømningsovner og elektriske gulvkabler. I bygg større enn 1 000 m2, som skal bygges med energifleksibilitet, vil det være aktuelt å installere en elkjel i et vannbårent system, sier Blaker. 

Han mener at høringsnotatet innebærer en friskmelding av elektrisitet til oppvarming, noe som strider mot all utvikling andre steder i verden.

- Overalt ellers blir elektrisitet ansett som en så verdifull energiressurs at den ikke kan benyttes til oppvarmingsformål. I løpet av de siste tjue årene har vi i Norge bygget opp en betydelig kompetanse innen alle deler av vannbårne oppvarmingssystemer som gulvvarme, radiatorsystemer og bruk av fornybare energiressurser for å varme opp vannet, sier Blaker.

Han sier at denne kompetansen er til stede i alle ledd i verdikjeden, hos leverandører, rådgivere og tekniske konsulenter og fremfor alt hos rørleggere. - All denne betydelige kompetansen, som er bygget opp siden 1994-95, vil det ikke være behov for dersom konklusjonene i høringsdokumentet blir vedtatt slik de er beskrevet. De fleste vil nok ventelig velge bort de gode løsningene med vannbåren varme, og det vil bli et mindre marked for alle, sier Blaker. 

- En stund vil man ha et rehabiliteringsmarked, men etter hvert vil også det “tørke ut”. Føringene fra myndighetene gjennom de nye forskriftene vil medføre at det ikke lenger er interesse for å utvikle gode og fremtidsrettede varmetekniske løsninger.

Ønsker å benytte levert/tilført energi som beregningspunkt

I høringsnotatet kommer det frem at netto energibehov skal videreføres som beregningspunkt. - Ved å holde seg til  “netto energi” fjerner man seg fra EUs fokus på levert/tilført energi og lokal energiproduksjon som eksempelvis elektrisitet fra solcellepaneler og varme fra solfangere på de enkelte bygg, sier Blaker. - Derfor er det uheldig å fravike  “levert/tilført energi” og å videreføre “netto energi”, spesielt når plusshus er ambisjonen fra 2020. På denne måten blir incentivet for lokal og fornybar energiforsyning helt borte.

Fornybarkravet må opprettholdes

Blaker mener at fornybarkravet fra TEK 10 for bygg mindre enn 1 000 m2 skal opprettholdes. - Dette innebærer vannbåren oppvarming basert på bruk av fornybare energiressurser som varmepumper (væske/vann og luft/vann), biobrensel (pellets, ved og flis), biofyringsolje og biogass, sier han.

Dette er en del av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 14/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!