Dette melder Horisont Energi i en pressemelding.  

Under LOI skal de to selskapene vurdere markedsmuligheter og gjennomgå teknologier som kreves for å utvikle ren ammoniakk som energikilde for industrien i Nord-Norge. Bedriftene vil også utforske mulighetene for å motta offentlig støtte fra Enova, Innovasjon Norge eller andre relevante finansieringsgivere.

 – Selv om hovedmarkedet for ren ammoniakk vil være på det europeiske kontinentet, vil vi også betjene lokal etterspørsel etter ren ammoniakk med en fyllestasjon ved det planlagte Barents Blue-anlegget. Dette er den første avtalen for lokal leveranse av ren ammoniakk i Nord-Norge, noe som muliggjør oppbygging av en ren energiindustri og utslippsfri «last-mile» transport i regionen, sier konsernsjef Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen i Horisont Energi.

Barents NaturGass er den ledende forhandleren og distributøren av LNG og flytende biogass i Barentsregionen, med interesse for å utvide produktporteføljen til ren ammoniakk og CO2 -fangst når dette blir tilgjengelig i regionen.

 Barents Blue-anlegget planlegges for tiden for en årlig produksjon på 1 million tonn, noe som gjør det til Europas første storskala rene ammoniakkfabrikk. Avtaksavtalen kommer etter at det ble inngått en felles utbyggingsavtale mellom Horisont Energi og Fertiberia tidligere i år. I juni sikret Horisont Energi tilstrekkelig strømforsyning til første fase av prosjektet.

Barents Blue-prosjektet har mottatt en betinget bevilgning på 482 millioner kroner fra Enova, som en del av IPCEI Hydrogen-programmet.