Dette sa teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen i et foredrag på varmepumpekonferansen som ble arrangert i mars.

Energikostnadene vil gå opp

- Dette vil føre til at det blir ren elektrisk oppvarming på fastkrafttariffer. Dermed blir effektleddet så stort at det blir dyrt å fyre disse byggene. Vi tror at energikostnaden kommer til å gå opp, sier Olsen.  - I og med at man vil bruke elektriske kjeler til oppvarming, som vil øke nettbelastningen.

Olsen mener at etter noen års drift med disse el-varmede byggene, vil byggeier sette inn varmepumper og andre effektiviseringstiltak for å få ned energi- og effektforbruket. - Det kan da ikke være sånn at vi skal energieffektivisere nye bygg. Skal Enova være med på å sponse energieffektivisering av nye bygg noen får år etter at de er bygd? Det blir jo ikke riktig, sier Olsen.

Han mener det å bruke elektrisitet til oppvarming er negativt. - Vi burde heller frigjøre elektrisitet slik at vi kan bruke den til transport. Å bruke den til å produsere varme er helt feil, sier Olsen.

- Norge har ren vannkraft som er unik, det er helt feil å bruke den til oppvarming. Vi får en langt bedre miljømessig effekt av å eksportere denne energien til Europa eller bruke den i transportsektoren, sier Olsen.

Burde ikke fjerne fornybarandelen

I forslaget til nye energiregler i TEK, forslår departementet å fjerne kravet til fornybarandel. - Ved å fjerne kravet til 40 eller 60 prosent fornybar energi, så får man ikke fornybar energi, sier Olsen.

Olsen mener man må stille krav til en fornybarandel, ellers vil ikke det markedet utvikle seg. - Det har vært en veldig god trend. Det er skapt mye god kompetanse på å bygge ut fornybare løsninger, sier han. - Legger man det til grunn som ligger på bordet nå, vil den trenden vi er inne i stoppe opp. Og vi vil miste mye kompetanse fordi man i en fire-femårsperiode kommer til å bygge med elektrisk oppvarming.

I det nye forslaget er det foreslått at netto energibehov videreføres som beregningspunkt. Tor Olsen mener det er en helt feil strategi. - Jeg mener man bør gå for tilført energi, altså den energien som blir tilført bygget, ikke det bygget forbruker, sier han.

- Man må også regne energiproduksjonen inn i byggeregnskapet. Man må få en effekt av å bruke solvarme og varmepumper, sier Olsen.

- All fornuft tilsier at hvis du har overskuddsvarme i et bygg og bruker det internt, så må du kunne inntektsføre det, sier Olsen.  -Først skal man regne elektrisiteten man bruker til f. eks. kjøling og drift av datarom. Ønsker man å benytte varmen fra kjøleprosessen internt i bygget, må man regne det en gang til. Det kan ikke være sånn, dette blir helt feil.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 13/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!