Dette sier teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen i en kommentar til de nye energireglene i TEK som trådte i kraft fra nyttår. - Her har man i løpet av en tiårsperiode klart å bygge opp kompetanse på fornybar energi, så tillater man nå å sette strek over det og å gå tilbake å fyre byggene med elektrisitet, sier han til EnergiRapporten i nr. 5/2016 som ble utgitt i midten av februar.

- Den andre store feilen er at man skal bruke beregnet energiforbruk som forskriftkrav. Det er et teoretisk tall. Erfaringer viser at avvikene mellom teoretisk og praktisk energiforbruk blir større og større jo mindre energi man skal bruke, sier Olsen. - Det å bruke beregnet energi, og tillate elkjeler, er et feilgrep som gjør at vi må søke Enova om støtte til å bygge om disse byggene om et år på grunn av høye energikostnader. Da er det en feil med systemet, mener Olsen.

Effekt er like viktig som energi

Grunnen til at reglene i det hele tatt har blitt innført er, ifølge Olsen, at noen aktører har sagt at når energibruken er så liten, så kan vi like gjerne gå tilbake til elektrisk oppvarming igjen. Tanken er god, mener Olsen, det gir billigere bygg og enklere bygg å drifte, men poenget er dette med effekt.

- Vi må fortsatt ha effekt, vi må bygge anleggene like store, og da vil vi få en veldig stor effekttopp, som gjør byggene veldig dyre å drifte. Fordi vi må betale for det det koster den dagen det er på det kaldeste. Det gjør at energiregningen vil blir veldig høy, sier Olsen.

Han mener at hele bransjen glemmer effekten. - De ti kaldeste dagene i året fører til at effekten må økes med 50 prosent. Det er veldig kostbare kilowatt, sier Olsen.

- Nettet i Norge kreve en utbygging på 50 til 60 milliarder kroner de neste ti årene. Når vi går over til elektrisk oppvarming i de nye byggene, økes effektbelastningen og kravet til utbygging ytterligere. Dette er ikke god samfunnsøkonomi, og vi vet hvem som må betale regningen, det er sluttbrukeren, sier Olsen.

- I de nye energireglene i teknisk forskrift sier de ikke et ord om effekt. Energimerkeordningen sier nesten ingenting om effekt. Enova stiller heller ikke noe krav til effekt. Effekt er like viktig som energi, det må vi begynne å lære oss, sier teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen.