Dette melder Wavin i en pressemelding. 

Wavin er klar over utfordringene som klimaendringer og overutnyttelse av ressurser medfører, og har derfor tatt ytterligere initiativer for å ta ansvar for sin egen miljøpåvirkning. 

- Wavins globale nøkkelmål fører til reduksjon med 47% i Scope 1 & 2 innen 2030 sammenlignet med 2019. Wavin sikter også mot null avfall til deponi på alle produksjonsanlegg innen 2025. Wavin oppnådde allerede en reduksjon på 45% i Scope 1 & 2 i 2022 sammenlignet med 2019, forteller Oleksandra Furman, Digitalisering- og bærekraftsleder hos Wavin Norge.

Klimanøytrale innen 2050 

Det blir brukt mye energi på frakt og produksjon av nye varer, og Wavin arbeider aktivt med å lukke denne sirkelen. Dette inkluderer økt bruk av resirkulerte materialer og fokus på ombruk av varer som ikke lenger kan tjene sitt tiltenkte formål. 

- I Europa bruker vi utelukkende 100% fornybar elektrisitet på alle våre fabrikker, hvor flere allerede har installert eller er i prosessen med å installere solcellepaneler på taket. For å redusere energiforbruket gjennomfører vi ulike prosjekter for energisparing, inkludert bruk av LED-belysning både innendørs og utendørs, gjenvinning av prosessvarme og bruk av varmepumper. Når vi utvikler nye produkter, fokuserer vi på å maksimere bruken av materialer som er resirkulerte og fullt resirkulerbare. Hvis det ikke er mulig å bruke resirkulerte materialer, vurderer vi bruk av biomaterialer. Vårt mål er å være karbonnøytrale innen 2050, sier Furman og fortsetter:

- Takket være våre nylig innførte, produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPD-er), har vi fått muligheten til å nøye undersøke hvert enkelt produkt og identifisere nøyaktig hvor CO2-utslippene oppstår. For eksempel kan vi fastslå at CO2-utslippene for produktene våre hovedsakelig stammer fra de brukte materialene. Dette betyr at de største mulighetene for reduksjon av CO2-utslipp, opptil 80%, oppstår der det er tillatt, ved bruk av sirkulære eller biobaserte alternativer.

Oleksandra Furman, Digitalisering- og bærekraftsleder hos Wavin Norge, forteller om Wavins initiativer for å ta ansvar for sin egen miljøpåvirkning. Foto: Wavin
Oleksandra Furman, Digitalisering- og bærekraftsleder hos Wavin Norge, forteller om Wavins initiativer for å ta ansvar for sin egen miljøpåvirkning. Foto: Wavin

Overvåking av CO2 og andre forskningstiltak

Digitalisering er et viktig verktøy i komplekse problemstillinger. Det er ingen tvil om at digitalisering går hånd i hånd med bærekraft.

- Digitale løsninger spiller en avgjørende rolle i vårt bærekraftarbeid. Gjennom digitalisering utvikler vi omfattende systemer som gir sanntidsdata om energi- og ressursbruk samt utslipp. Dette muliggjør mer informerte beslutninger for å minimere miljøpåvirkninger. Vi jobber også med å gjøre data mer tilgjengelig, noe som påvirker selskaper som Wavin og andre i byggebransjen ved å inkludere sporbarhet av byggevarer, miljøpåvirkning, livssyklus og resirkuleringforteller Furman og fortsetter:

- I dag jobber Wavin med å utvikle sanntids CO2-overvåking for å få umiddelbar innsikt i våre karbonutslipp i stedet for å basere utslippsberegninger på avstand. Ved å ha nøyaktige tall tilgjengelige, kan vi samarbeide med våre kunder for å redusere vårt miljøavtrykk ved å tilpasse oss optimale leveranser og bestillingsstørrelser.

I tillegg til å utvikle et CO2-overvåkingssystem, er Wavin også med i flere andre prosjekter.

- Vi er også engasjert i flere forskningsprosjekter som har som mål å teste og videreutvikle dokumentasjons- og sertifiseringsstandarder for resirkulerte- og ombruksplastmaterialer. Dette arbeidet er avgjørende for å bidra til å redusere avfall og sikre at produkter som tidligere har vært utsatt for ulike påkjenninger, som solbleking eller annen form for ytre slitasje, fortsatt kan opprettholde påliteligheten og være egnet for videre bruk, utdyper Furman.

Resirkulering går aldri av mote

Wavins mål er å integrere resirkulert materiale der det er mulig, samtidig som vi sikter mot 90% gjenvinnbarhet av produktene våre innen 2025. Norge har en langvarig tradisjon for resirkulering, mange av oss har vokst opp med å brette melkekartonger og sortere glass og metall. Dette kulturelle engasjementet for resirkulering har vært en hjørnestein i norsk miljøbevissthet i generasjoner. For de som tviler på resirkuleringens effektivitet, har Furman noen avsluttende ord:

- Skepsis oppstår ofte på grunn av manglende informasjon. Å være informert om produktene vi bruker, og materialenes opprinnelse er avgjørende. Plastprodukter har en levetid på over 100 år, så det er muligheter. Vi må investere mer tid i sirkulær tankegang, sortering, reparasjon og innovasjon. Selv om det krever ekstra innsats, gir det bedre løsninger på lang sikt.