-  Vi spiller på lag med naturen for å utvikle fremtidens vannkraft og ser hele tiden etter muligheter for å hente ut mer energi og effekt. Dette er viktig for å øke den fornybare kraftproduksjonen som samfunnet trenger for å redusere klimagassutslipp. I tillegg til utbygging av nye vannkraftverk i allerede regulerte vassdrag og oppgraderinger av eksisterende, er utbygging av pumpekraftverk et satsingsområde for Å Energi, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi, ifølge en pressemelding.

Å Energi lanserte i begynnelsen av januar en storstilt investeringsplan i både vannkraft og nettutbygging. De neste 10 årene skal konsernet investere over 30 milliarder kroner i vannkraft og strømnettet.

Gjenbruk av vannressursene

Vannkraft vil fremover fremdeles utgjøre kjernen i norsk kraftproduksjon. Pumpekraftverk kan gi en viktig mulighet for å gi mer effekt. Et prosjekt skal vurdere hvordan et pumpekraftverk kan bidra til å utnytte vannkraftressursene på en mer effektiv måte.

- Pumpekraft handler om å utnytte vannkraftressursene på en enda bedre måte ved å pumpe vannet som er brukt til kraftproduksjon i et kraftverk opp igjen i vannmagasinet. Da kan vannet brukes til kraftproduksjon på nytt når det er behov for mer kraft i strømnettet, sier Eldor.

Viktig å ta hensyn til miljø og natur

Et viktig element for prosjektet er å inkludere bærekraftvurderinger. Det skal ha en føre-var-tilnærming til miljøutfordringer og ta initiativ til å fremme økt miljøansvar. Videre skal det legges stor vekt på utvikling av miljøvennlig teknologi.

- Vi legger opp til god dialog med interessenter, som verneområdestyret for Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane, Bykle kommune, Norges vassdrags- og energidirektorat, grunneiere, villrein- og fiskeforvaltere, osv., sier Eldor.

Han understreker at det er særlig viktig å ta hensyn til villreinen i kjerneområdet til den sørligste villreinstammen i Europa.

Mer effekt fra allerede regulerte vassdrag

Å Energi har 10 hel- og deleide kraftstasjoner i Otravassdraget, som går fra toppen av Setesdalen og ut i havet ved Kristiansand. Det er Otra Kraft, som eies av Å Energi (68,6 %) og Skagerak (31,4 %), som har fått i oppgave om å utvikle pumpekraftprosjektet. Otra Kraft eier de to største kraftverkene i Otravassdraget, Holen og Brokke.

- Vi har gode, naturgitte forhold med flere store magasiner i Bykle kommune og god nærhet til sentralnettet i sørvest-Norge, sier Grunde Johnsen, daglig leder i Otra Kraft.

Kraftverkene i Otravassdraget er helt sentrale i prisområde NO2, og er ett av få områder i Norge hvor det er mulig å få mye ny effekt ut av et allerede godt regulert vassdrag.

Vannmagasinene som vurderes i prosjektet er Botsvatn, Urevatn og Vatnedalsvatn. Et eventuelt pumpekraftverk vil bli kunne bli i størrelsesorden 1 000 MW, det vil si større enn de to kraftverkene Brokke og Holen til sammen.

Prosjektet skal etter planen levere en rapport med anbefalinger i løpet av 2024. En eventuell konsesjonssøknad kan sendes før sommeren 2025.