Det planlagte pumpekraftverket i Vestland fylke vil gi en ny årlig fornybar kraftproduksjon på rundt 84 GWh, som skal gå til industriproduksjon, melder Hydro.
– Illvatn er et godt prosjekt som vi har modnet frem over lang tid, og i tett dialog med myndigheter og lokalmiljøet. Med planene som nå ligger på bordet kan vi få økt produksjon, magasinkapasitet og effekt fra våre anlegg i Fortun, og vi tar bedre vare på vannressursene med minst mulig fotavtrykk på naturen. Vi har i prosjektet en ambisjon om «netto-null»-tap av prioritert natur, sier Kari Ekelund Thørud, konserndirektør i Hydro Energi.
Det planlagte pumpekraftverket skal pumpe vann fra vannmagasinet i Fivlemyrane (1018 moh) til Illvatn vannmagasin (1382 moh). Samtidig skal magasinkapasiteten i Illvatn økes ved å bygge en ny tappetunnel og senke laveste regulerte vannstand. Ved å pumpe vann til Illvatn, som ellers kan gå tapt i sommerhalvåret, reduseres vanntapet i Fortun-systemet og produksjonen økes om vinteren når kraftbehovet er stort.
Energidepartementet ga i april 2020 Hydro konsesjon til å bygge ut Illvatn pumpekraftverk. En søknad om planendring er nå til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Gjennomføring av prosjektet forutsetter positivt svar på søknaden. Endelig investeringsbeslutning er ventet i andre kvartal 2025.
Kraft til industriutvikling
Illvatn vil inngå i Hydro Energis kraftportefølje som leverer fornybar kraft til industriproduksjon i Norge.
Tilgang til fornybar kraft og moderne teknologi gjør norsk industri verdensledende. For å lykkes med å kutte utslipp i eksisterende industri og utvikle ny industri trenger Norge mer fornybar kraft til konkurransedyktige priser.
Hydro produserer i dag aluminium i Norge med et karbonavtrykk som er om lag 75 prosent lavere enn det globale gjennomsnittet. Målet er å produsere nullkarbonaluminium i 2050. Hydros norske aluminiumsverk er i all hovedsak dekket med langsiktige kraftkontrakter frem mot 2030, men det haster med å få på plass nye kontrakter fra 2030 og fremover.
– Hydro og resten av industrien trenger mer vann-, vind- og solkraft for å lykkes med grønn omstilling og videre satsing i Norge. Som en stor industriaktør ønsker vi bidra til å bygge ut denne kraften, sier Thørud.
Del av større vannkraftsatsing
Hydro jobber med å modne frem gode prosjekter ved flere lokasjoner.
Konsesjonen for Illvatn ble gitt samtidig med konsesjon til å bygge Øyane kraftverk i det samme vassdraget. Det er mer krevende å finne tilfredsstillende lønnsomhet i dette prosjektet, og Hydro gjennomgår nå prosjektet.
Et nytt kraftverk ved Torolmen i Årdal kommune er under planlegging. Årlig produksjon vil være på rundt 30 GWh. Samlet investering kan bli på opp mot 290 millioner kroner, med mulig byggestart tidligst i 2027.
I Røldal-Suldal jobber Hydro og Lyse med sikte på en oppgradering og utvidelse av dagens anlegg. Prosjektet vil kunne gi brutto 800 GWh økt årlig kraftproduksjon og 650 MW økt effekt. Samlet investering er anslått å bli opp til 7-8 milliarder kroner, med mulig byggestart tidligst i 2027. Hydros eierandel i Røldal-Suldal- anleggene er 25,6 prosent.