Skrevet av daglig leder, Mie Fuglseth, i Grønn Byggallianse.

Når tiden vi har til rådighet for å nå klima- og miljømålene blir stadig knappere, er det avgjørende at bygg-, anlegg- og eiendomssektoren evner å omstille seg, inspirerer og lærer av hverandre, og trekker i samme retning mot lavutslippssamfunnet.

Grønn Byggallianse ble startet av 12 eiendomsaktører som ønsket å ta et felles initiativ for å dra bransjen i en mer bærekraftig retning. Nå er 12 blitt til 421, og jeg tror alle medlemmer er enige med meg når jeg sier at Katharina Th. Bramslev har vært en viktig årsak til at vi nå både ser hvor stor og kraftfull vår organisasjon har blitt, og ikke minst endringene som har skjedd i bransjen og i regelverket.

Knappe to uker inn i lederrollen er noe av det jeg ser mest frem til å bli bedre kjent med medlemmene. Det er jo dere som er Grønn Byggallianse.

Det jeg ser er at medlemmene jobber bredere enn noen gang før, noe som krever at vi også omstiller oss. Taktskiftet innen krav til bærekraftsrapportering (CSRD og EUs taksonomi) treffer stadig flere. Vi vil hjelpe medlemmene til å orientere seg i landskapet, og gi nyttige verktøy som gjør at rapporteringsarbeidet blir så effektivt som mulig, slik at størst mulig arbeidsinnsats kan rettes mot handling. Derfor kjører vi nå pilottesting av vår nye taksonomiverifisering, og tilbyr kurs og veiledning innen bærekraftsrapportering for bygg og eiendom.

Vi vet også at medlemmene fortsatt opplever et presset marked der det er mindre rom for å prioritere det som ikke er strengt nødvendig. Nettopp derfor blir arbeidet vi gjør for å få bransjen til å omstille seg enda viktigere. Vi vil legge vekt på å vise hvordan man kan jobbe kostnadseffektivt, slik som i veilederne for utslippskutt, som vi utviklet sammen med Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg og Norsk Eiendom. Samarbeid i bransjen er mer nødvendig enn noen gang, og vi vil fortsette å jobbe med partnere som har samme mål.

Vår visjon er at bærekraft skal være en selvfølge i bygg- anlegg og eiendomssektoren. I dag er det også mange flere som jobber med bærekraft enn for 22 år siden. Dette gir oss en mulighet til å nå ut til flere, og få større gjennomslagskraft. Når tiden som gjenstår for å nå miljømålene blir stadig knappere, er det avgjørende at vi samler kreftene og står sammen som bransje. Vi trenger en tydelig definert vei mot nullutslipp for byggenæringen i 2050, som kan vise hvilket ambisjonsnivå som trengs, år for år, og danne grunnlag for forutsigbare klimakrav som tar Parismålene på alvor.

Vi er ikke en sektor som tvinner tommeltottene – våre medlemmer går foran og viser hvordan. Det er snart 4 millioner BREEAM-NOR sertifiserte kvadratmeter i Norge som kan vise hvordan bedre og grønnere løsninger er mulig. Det er registrert 75 FutureBuilt-prosjekter som viser hvordan spydspissene gjør det. Vi ser eiere av infrastrukturprosjekter som tar grep for å arbeide systematisk med bærekraft gjennom sertifiseringsordningen BREEAM Infrastructure, noe som reduserer natur- og klimaavtrykket og er et viktig satsingsområde for oss fremover.

Med et lederskifte er det naturlig at man lurer på hvilken kurs organisasjonen skal ta, og hvordan vi kommer til å prioritere fremover. Jeg vil gjøre ting på min måte, men de grunnleggende tjenestene vi vil tilby til medlemmene er fortsatt de samme.

Grønn Byggallianse skal fortsette å være en faghub. Vår misjon er å jobbe for at bygg- anlegg- og eiendomssektoren skal bidra til at Norge når klima- og miljømålene. Denne kursen er ikke endret.

Vi skal sammen med medlemmene forsterke vår innsats for å løfte frem de gode eksemplene, bidra med de konkrete løsningene og vise hvordan sektoren gjennomfører tiltak som er reelle bidrag til bærekraftig utvikling.

Vi vil også fortsette med å påvirke rammebetingelsene slik at vi får skjerpede, men forutsigbare krav, og at det blir et konkurransefortrinn å investere i grønne tiltak.

Våre medlemmer er våre partnere for endring, og derfor blir det enda viktigere at vi jobber tettere sammen.

Sammen skal vi få det til!