Ifølge Dansk Fjernvarme er dette det mest avanserte solvarmeanlegget i verden, som både har to forskellige typer solfangere og et gigantisk damlager som lagerer varmen. Det var borgmester H. P. Geil som stod for åpningen, ifølge Gram Fjernvarme.

Anlegget består av et solvarmeanlegg på 45 000 m2 med et 122 millioner liters damlager kombinert med varmepumpe, elkjel og overskuddsvarme fra en lokal fabrikk.

Når anlegget er i bruk, vil 60 prosent av fjernvarmen i Gram være CO2-nøytral, skriver Jydske Vestkysten ifølge fjernvarme.no.

Gram Fjernvarme tok 1. april i fjor det første spadetaket for å utvide det eksisterende solfangeranlegget fra 10 000 m2 til 45 000 m2. For å sikre optimal utnyttelse av varmen, har selskapet i tillegg bygget et damanlegg med en samlet kapasitet på 122 000 m3.

Varmen fra solen vil bli supplert med spillvarme fra fjernvarmeselskapets nabo, Egetæpper, som kan levere overskuddsvarme fra to prosesser med en temperatur på 80 grader. Totalt kan det ifølge fabrikkens rådgiver leveres 2 521 MWh per år, ifølge fjernvarme.no.

For å øke effektiviteten av solfangerne vil selskapet kjøle bunnen av varmelageret med en eldrevet varmepumpe. Kjølingen vil øke driftstimeantallet for solfangeranlegget, fordi det da kan kjøres med lavere temperatur enn normalt.

Og i tillegg har selskapet installert en el-kjel som sammen med varmepumpen kan utnytte og skape størst mulig verdi av vindmøllestrømmen når vindmøllene produserer mer enn befolkningen kan benytte. På den måten vil vindmøllestrømmen lagres til det er behov for den.