På Gimlekollen i Kristiansand har et pilotprosjekt blitt testet i vinter. Målet har vært å finne ut om et norskutviklet system for soldrevet lys kan gi nok lys i vintermørket, selv med mye kulde og lite sollys.

- Dette er soldrevne gatelys utviklet for nordiske forhold. Det spesielle med dem er måten de er designet på, måten solpanelene står på og batteriet, som gjør at det fungerer i Norge, sier Trygve Raen, daglig leder i BTG AS, til NRK.

– Faktisk så funker dette. Selv i den mørke og kalde vinteren som vi har hatt i år, har det lyst jevnt og trutt, sier rådgiver Christen Egeland i Kristiansand kommune. – Jeg synes de fungerer utrolig greit, de lyser på en behagelig måte. De lyser 10 til 20 prosent frem til det kommer folk, og når det kommer folk går de opp til 60 prosent. Dette vil vi definitivt satse videre på, sier produksjonsleder Bjørn Kristian Kristensen i Kristiansand kommune.

BTG som har utviklet produktet, holder til på Birkeland. – Dette har fungert utmerket, så for vår del handler det om å lansere og kommersialisere produktet og få det ut på markedet, sier Trygve Raen ifølge NRK.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 12/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!