Foreløpig er det satt opp fire slike veilys langs en gang- og sykkelvei, melder Rælingen kommune på sine websider.  

– Dette er et prøveprosjekt for å teste hvordan solceller fungerer i norsk klima. Er prosjektet vellykket, vil det bli aktuelt å sette opp flere slike, forteller Simen Fossumstuen som er leder for veiavdelingen i Rælingen kommune

De nye veilysene er utviklet spesielt for det nordiske klimaet med lange, mørke og kalde vinterperioder. Design, komponenter og styringssystemet gjør at lampene kan lyse i opp mot 90 dager uten direkte sollys. Lysene dimmes opp når de registrerer bevegelse og dimmes ned igjen når det ikke registreres bevegelse, for å spare strøm. 

– De er kostnadseffektive å sette opp, og er ofte rimeligere å sette opp enn tradisjonelt veilys. Vi trenger ikke grave kabelgrøfter, kun grave ned fundamentene. I tillegg slipper vi strømregning, sier Fossumstuen.

Denne typen belysningsløsning er ikke minst et miljøvennlig alternativ, siden de er hundre prosent drevet av fornybar energi. Til stolpene benyttes tremateriale som er kortreist, karbonnøytralt, gjenbrukbart og vedlikeholdsfritt.