Valget falt på den energieffektive og norskproduserte varmepumpen Entalpy fra El-Björn, melder Ramirent i en pressemelding.

- Vi har vurdert det tekniske og praktiske ved denne maskinen nøye. Dette er den varmepumpen vi har funnet som opptar minst areal på byggeplassen – noe som er veldig praktisk på trange byggeplasser. Vi ser også at det er enkelt å gjennomføre service på maskinen om noen tekniske problemer skulle oppstå, sier Petter G. Johnsen.

Alle disse faktorene kombinert gjør at Ramirent nå har investert i varmepumpen Entalpy for videre utleie til sine kunder. Det vil gi en merkbar effekt i strømforbruket på byggeplassen for mange av Ramirents kunder.

Selve maskinen er en varmepumpe på lik linje med det mange har i sin privatbolig. Forskjellen er først og fremst størrelsen.

 – Entalpy er både større og mer effektiv. Ved gunstige forhold får man 90 kWh effekt ved å bruke 20 kWh.  Du får altså igjen litt over fire gangen av energien du putter inn, sier Johnsen.

Temperatur og vær ute påvirker naturligvis yteevnen, men minimum effekt er 2,5-gangen.

Varmepumpens hovedoppgave er å varme opp og tørke bygg under oppføring. Den vil da bli en erstatning for varmeaggregat som går på biodiesel, propan eller strøm.

Smart strømstyring gjennom sammenkopling med andre vifter og varmekilder

Varmepumpen vil på sikt bli levert med et styringssystem som kobles opp mot andre vifter og varmeelementer i bygget. – På denne måten fungerer varmepumpen fra oss som en slags sentralstyring. Når de ulike maskinene koples sammen senkes automatisk de andre maskinenes bidrag når varmepumpen vår kan levere god nok effekt, sier Johnsen.

Avlaster strømnettet og frigir plass på byggeplassen

Det Ramirent ønsker skal være bidraget med denne investeringen, er å hjelpe kundene våre til å bruke mindre elektrisitet på byggeplassene. - Når det er krav om utslippsfri byggeplass er det kun strøm og fjernvarme som er aktuelt – da er det om å gjøre å bruke elektrisiteten så effektivt som mulig. Det er kostbart å bygge ut midlertidig strømforsyning, forklarer Johnsen.

Produktleder på byggvarme i Ramirent, Petter G. Johnsen, har funnet frem til det som virkelig kan kalles morgendagens løsning for byggtørk og byggvarme.  Foto: Ramirent
Produktleder på byggvarme i Ramirent, Petter G. Johnsen, har funnet frem til det som virkelig kan kalles morgendagens løsning for byggtørk og byggvarme.  Foto: Ramirent

Ramirents erfaring så langt har vært at kundene opplever et produkt som gir god varme og god tørk – og at den bruker lite strøm.

- Med kalde vintre og fuktig sommerluft står gjerne en slik maskin på byggeplassen i halvannet år. Det er klart denne da vil bidra til betydelig strømsparing og avlastning av strømnettet ellers, sier Johnsen.