- Vi tar i bruk trådløs smarthusteknologi. Det gir fordeler til både boligeier og oss som bygger boligene, sier Christian Sundt Jensen som er fagansvarlig i Snekkerteam AS, i en melding fra Eaton.

Selskapets første smarthus-klare tomannsbolig måler om lag 150 kvadratmeter, og ligger i Edvard Strandsvei i Sarpsborg. Nå vil selskapet utvide satsingen på trådløs styring.

- Boligene bygges raskere fordi man slipper å bore hull i vegger og tak for å trekke kabler, nå styres lys trådløst. Samtidig ligger alt til rette for smarthusoppgraderinger. Da har man en verden av muligheter, sier Jensen, som mener flere og flere ønsker teknologi i boligen.

- Det er ikke bare de yngre som er opptatt av dette. Nylig flyttet et par i 50-årene inn i et av husene vi har bygget. De var raske med å koble seg opp på mobil-appen som styrer huset.

Teknologien leveres av energistyringsselskapet Eaton, som har levert den trådløse smarthusløsningen xComfort i Norge i 17 år.

Enklere hverdag

Jensen fikk ideen da han selv installerte smart styring av lys og varme i egen bolig.

- Jeg tenkte at dette må firmaet starte med – vi arbeider for å skape gode bo-opplevelser, og det er ingen tvil om at hverdagen blir enklere med teknologi.

Gir lavere strømregning og energiforbruk

- Bedre styring gir fordeler som en enklere hverdag, lavere strømregning og energiforbruk, samt at man over tid kan bygge på med mer teknologi som gir flere muligheter, sier Kim Kuremyr i elektrobedriften Minel Klavestad Installasjon AS som installerer teknologien.

I et normalt norsk hjem står romoppvarming og varmtvann for om lag 80 prosent av strømregningen, ifølge beregninger fra Sintef. Statsforetaket Enova arbeider for omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge. Før kunne privatpersoner motta støtte fra Enova for å installere et styringssystem for varme.

- Å holde kontroll på energiforbruket i boligen er et viktig klimatiltak, sier Kuremyr, som syntes det er givende å samarbeide med en så fremoverlent utbygger.

- Dersom man hadde brukt den tradisjonelle kablede installasjonsmetoden, måtte boligeier ha gjort store grep for å få en god smarthusløsning. Her snakker man om å bygge på og legge til, noe som gjør veien til et fullverdig smarthus kort og kostnadseffektiv, sier Kuremyr.

Han mener elektrikere bør bygge opp erfaring og kompetanse om smarthus. -  Dette er fremtiden og hva man forventer i nye boliger. Det er bare å hoppe uti med samla ben, følge med på utviklingen og være frempå, sier Kuremyr.