Dette melder Eaton.

– Folk er nok blitt mye mer bevisst på energiforbruk og mer åpne for teknologi som kan bidra til å få ned energibehovet. Kontroll på økonomien har blitt en jevnbyrdig driver med komforten for smarthus, noe som åpner opp et enda større marked, sier nordensjef Jon Helsingeng i energistyringselskapet Eaton.

Han mener kombinasjonen av økt bevissthet rundt energistyring, samt fremoverlente byggherrer og entreprenører, vil sørge for at dette blir en varig trend.          

– Å bygge eller pusse opp boliger med konvensjonelle og analoge løsninger tilhører fortiden, fastslår Helsingeng.

Med i totalvurderingen

I fjelleldoradoet Hemsedal hadde byggherre Even Haug klokkertro på at smarthusteknologien xComfort ville ville være et ekstra salgsargument, da han prosjekterte og bygde første trinn av leilighetskomplekset Totten Lodge.

Han tror smarthusteknologi blir en viktigere komponent i totalvurderingen av eiendommer når folk har sett at strømprisene kan nå uante høyder.

–  Det er sikkert. Alle ser at det å kunne styre strømmen er gull verdt. Du kan slå av varmen en halv dag før avreise og skru opp litt før du kommer. Det øker komforten og senker energiforbruket.

– Å bygge eller pusse opp boliger med konvensjonelle og analoge løsninger tilhører fortiden, sier nordensjef Jon Helsingeng i energistyringselskapet Eaton. Foto: Eaton
– Å bygge eller pusse opp boliger med konvensjonelle og analoge løsninger tilhører fortiden, sier nordensjef Jon Helsingeng i energistyringselskapet Eaton. Foto: Eaton

Reduserer strømforbruket

Hvor mye en boligeier kan spare ved aktiv bruk av energistyring, er avhengig mange variabler som størrelse på bolig, beliggenhet, isolasjon og romløsning.

– Når det ikke er foretatt noen energianalyse av boligens tilstand før oppgradering til xComfort blir det vanskelig å gi et eksakt tall, men det er en markant andel. Smart varmestyring for elektrisk oppvarming kan for eksempel redusere strømforbruket med minst 20 prosent for en bolig, forteller Jon Helsingeng.

Alle leilighetene i Totten Lodge varmes opp med vannbåren gulvvarme. Pollux Installasjon AS var installatør på prosjektet.

Daglig leder Thomas Nygaard sier at interessen for smarthusteknologi øker i takt med strømprisen, selv om konvensjonelle løsninger som oftest er standard. Det vil si konvensjonelle lysbrytere og styring av vannbåren gulvvarme, hvor smarthus er et tilvalg.

– Vi bygger en del nytt på kontrakt med entreprenører, og de vil gjerne ha totalprisen ned. Det koster gjerne litt mer med et slikt anlegg, men når eierne kommer inn i bildet vil de gjerne finne løsninger for å spare strøm, sier Nygaard.