Solfangere integreres i byggene der varmen skal brukes, i stedet for å beslaglegge store landarealer, kan vi lese i Aventas nyhetsbrev fra desember 2017.

Fjernvarme er blant de meste effektive varmefordelingssystemene i urbane områder, og en nøkkel i arbeidet med de-karbonisering i de fleste europeiske byer. Ved å bruke fornybare energikilder reduseres fotavtrykket ytterligere, melder Aventa.

Tradisjonelt er fjernvarmeanleggene organiserte med en sentral energiproduksjon med fordelingssystemer ut til de enkelte forbruksstedene. RELaTED vil introdusere et innovativt konsept der et nettverk av lavtemperatur energikilder/-teknologier (solfangere, varmepumper) kan inkorporeres i et lavtemperatur fjernvarmesystem. Målet er å redusere driftskostnader knyttet til varmetap og samtidig gjøre systemene grønnere uten store investeringskostnader.

RELaTED-konseptet skal demonstreres i fem ulike fjernvarmenett, både nye og eksisterende, i Danmark, Estland, Serbia og Spania. Strategien er på mange måter den samme som for elektriske smart grids, der sluttkunder er både konsumenter og produsenter (plusskunder). Aventa er leverandør av solfangere i prosjektet.

Ni ulike nasjoner er engasjerte i RELaTED, og prosjektet vil vare ut 2021, ifølge Aventa.