Det nyskapende anlegget er nå en av de meste effektive bilfabrikkene i hele verden, ifølge en pressemelding fra Ford. En del av fabrikkens årlige energiforbruk kommer fra innovative løsninger – som fotovoltaiske glassvegger som for første gang er tatt i bruk av tyrkisk bilindustri. 

Solcellepaneler på taket bidrar også til å redusere behovet for eksterne energikilder – hvor også alle disse er sertifiserte som fornybare. I tillegg bruker også Solar Wall-teknologi sollyset til å varme opp fabrikken. Dette reduserer bruken av naturgass.

Avanserte produksjonsløsninger brukes i hele produksjonsprosessen. Sanntidsdata og kunstig intelligens kombineres for å skape virtuelle produksjonssimuleringer. Dette øker produksjonseffektiviteten, og gjør det mulig å reagere raskt på svingninger i etterspørselen, tilgang på komponenter eller variasjoner i produksjonsprosessene.

Tettere samarbeid med flere etasjer

Ved å plassere sveise- og monteringsstasjonene i flere etasjer kan også de forskjellige teamene jobbe tettere sammen og øke effektiviteten i produksjonslinjen. Trådløse oppladbare verktøy har også erstattet trykkluftsutstyr i flere deler av produksjonslinjen. Dette gir et roligere og mer behagelig arbeidsmiljø.

Kapasiteten ved Yenikõy-fabrikken vil i 2025 årlig øke til 405 000 enheter for produksjonen av den nye generasjonen 1-tonns kjøretøy.

– Som en smart fabrikk for fremtiden, vil Yeniköy-fabrikken produsere effektivt, mer bærekraftig og bli mer fleksibel ved å ta i bruk avanserte teknologier for en helt tilkoblet og allsidig produksjon. Denne fabrikken representerer fremtiden for virksomheten vår, og vil hjelpe oss med å møte den voksende etterspørselen blant våre kunder etter banebrytende design og smarte nullutslippskjøretøy i årene som kommer, sier Güven Özyurt, general manager, Ford Otosan.

Nye Transit Custom kan allerede nå bestilles. Helelektriske E-Transit Custom og E-Tourneo Custom vil begynne å leveres ut til kunder fra sommeren 2024.

Otosan Yeniköy-fabrikken. Foto: Ford

– En av verdens mest effektive bilfabrikker

– Den toppmoderne Yeniköy-fabrikken hjelper allerede Ford Pro med å forbedre kvaliteten for kunden. Det er også en av verdens mest effektive bilfabrikker, og setter en ny standard for storskalaproduksjon av nyttekjøretøy med flere forskjellig typer drivlinje, sier general manager i Ford Pro, Ford Europe, Hans Schep, og legger til:

– Ford har vært Europas mest solgte nyttekjøretøymerke de siste 8 årene. Den lederrollen vil vi bruke til å forbedre eierskapsopplevelsen til våre kunder med nyskapende teknologier, og til å utvide vårt nyttekjøretøytilbud og strømlinjeforme utviklingen og produksjonen.

Yeniköy-fabikken skal sette en ny standard for bilproduksjon i Tyrkia, og leder an i den elektriske transformasjonen av industrien i denne delen av verden.