Dette melder Eaton.

- Jeg er glad i tekniske duppeditter, og det har uten tvil gått stor sport i å få ned strømforbruket så mye som mulig, sier Bjarne Tveit.

Sammen med kona og fire barn bor han i en 400 kvadratmeter stor enebolig på Fevik mellom Arendal og Grimstad. Huset er fullspekket både utvendig og innvendig med teknologi som hjelper familien med å spare og produsere egen strøm.

Huset har solceller, solfangere på både tak og fasade, og i hagen står det som visstnok er Norges eneste «solblomst»; en solcelleinstallasjon designet som en blomst som roterer for å maksimere energiproduksjonen.

- Da vi flyttet inn var strømforbruket på om lag 44 000 kilowattimer i året. Målet er å få dette ned til mellom 11-14 000 kilowattimer i året, sier Tveit.

I tillegg til omfattende solproduksjon har familien en bergvarmepumpe fra Bosch Termoteknikk av typen væske-vann. Anlegget kjøler ned huset om sommeren og gir varme om vinteren. Sist, men ikke minst har Bjarne nylig fått på plass et intelligent energilagringssystem som kan lagre solstrømmen, og kjøpe strøm når prisene er lave.

Bjarne Tveit. Foto: Eaton

-  Batteriet heter Eaton xStorage Compact, og har en kapasitet på 50 kilowattimer og en effekt på 20 kilowatt. Batteriet gjør at vi får brukt mer av vår egenproduserte solstrøm, og så kan vi kjøpe strøm fra nettet når prisene er lave, typisk om natten, sier han.

Tveit antar at familien per nå har klart å kutte strømforbruket med 20 000 kilowattimer i året, noe som gir en årlig besparelse på rundt 40 000 kroner med en pris på 2 kroner per kWt.

Ny prismodell gjør det dyrt å bruke mye strøm samtidig

Jon Helsingeng leder energistyringsselskapet Eaton i Norge, som har produsert energilagringssystemet. Han forklarer at familien er blant de første i Norge som lagrer sola på batteri i en privat enebolig. Han tror imidlertid flere vil bruke batterier i årene fremover fordi det snart innføres «rushtidsavgift» på strøm.

- I tråd med at interessen for solcellepaneler har eksplodert, vil stadig flere lagre solstrøm i batterier fremover. Fra 2022 blir det nemlig dyrere å bruke mye strøm samtidig, men med et energilagringssystem kan man bruke mer av egen solstrøm og kutte toppene i strømforbruket og dermed blir strømregningen mye lavere, sier Helsingeng, som er imponert over huset til familien fra Grimstad.

Det støtter Tveit, som har god kunnskap om solceller. Firmaet hans med ni ansatte, Byggmester Bjarne Tveit AS, spesialiserer seg på takarbeider og monterer hundrevis av solcellepaneler årlig. Solblomsten i hagen er det Tveits firma som importerer og leverer.

- Vi er en stor familie og vi har el-bil. Lader vi el-bilen, lager mat og kjører vaskemaskinen samtidig blir det fort høye strømregninger. Den nye prisingen av strøm gjør det enda mer lønnsomt med solproduksjon, særlig i kombinasjon med batteri, sier han.

Energilagringssystemet består av nye batterier fra bilprodusenten Nissan og avansert styringsteknologi fra Eaton. Eaton samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbilbatterier. Når elbilbatteriene har mistet kapasitet, sendes de til Eaton som tester og gir elbilbatteriene nytt liv.

- Det er sirkulærøkonomi i praksis. Selv om batterikapasiteten er for lav til å fungere optimalt i en elbil, kan battericellene gjøre stor nytte i hjem og næringsbygg i kombinasjon med vår styringsteknologi, sier Helsingeng og trekker frem at energilagring kan bidra til å stabilisere strømnettet, lagre solstrøm, fungere som en reservekapasitet og kjøpe å lagre strøm når prisen er lav.

Familien på Sørlandet har også skiftet vinduer, forbedret isolasjonen av boligen og lagt inn vannbåren gulvvarme, og bruker et smarthussystem fra Eaton for å styre varme og lys.

- Vi har gjort mange strømsparingsgrep, og håper vi kommer i mål med å redusere en tredjedel av strømforbruket. Batteriet blir et viktig virkemiddel fordi vi får utnyttet mer av vår egen solstrøm, og så er det jo veldig gøy å teste nye løsninger og se at strømregningen krymper, sier Tveit.

Familiens solceller har en installert effekt på 26 kilowatt peak og estimeres til å produsere 20 000 kilowattimer årlig.