En brann i AVR sitt energigjenvinningsanlegg i Nederland i september 2023 førte til en umiddelbar stans i produksjonen og en stopp i leveransene av RDF til anlegget. Som et av Europas største energigjenvinningsanlegg har AVR i Rozenburg utenfor Rotterdam en årlig kapasitet på hele 1,3 millioner tonn RDF, og har siden brannen hatt behov for en omdirigering av RDF mens oppbyggingen av anlegget pågår. Anlegget er ventet å være tilbake i full drift i oktober 2024.

Geminor ble nylig tildelt en kontrakt for å håndtere 50 000 tonn RDF som for tiden ikke kan benyttes ved AVR sitt anlegg.

Kai Schöpwinkel er Country Manager i Geminor Frankrike. Foto: Geminor
Kai Schöpwinkel er Country Manager i Geminor Frankrike. Foto: Geminor

Kai Schöpwinkel er Country Manager i Geminor Frankrike, og ansvarlig for prosjektet.

- Kontrakten innebærer å sende betydelige mengder RDF fra AVR i Nederland til effektive energigjenvinningsanlegg i Norden. Det har vært et stort behov for avfall til energigjenvinning i de nordiske landene denne vintersesongen, og RDF vil bli levert til Norge, Finland og Sverige med bulk- eller containertransport i månedene som kommer, forteller Schöpwinkel i en pressemelding.

- Et over 10 år langt samarbeid med AVR har gjort at vi har klart å finne en rask løsning på denne ekstraordinære situasjonen. Den første lasten av ballet husholdningsavfall (MSW), som fram til nå har blitt lagret ved AVR sitt anlegg, forlater nå nederlandsk havn med kurs mot Finland, sier Schöpwinkel.

Prosjektet har så langt gått på skinner grunnet rask håndtering av Transfrontier Shipment (TFS) søknadene sendt til myndigheter i Nederland og Norden, forklarer Country Manager i Geminor France.

- Vi er imponerte over at respektive myndigheter har vært så raskt på banen for å tilrettelegge for flytting av RDF i dette prosjektet. Den kjappe responsen gjør at vi kan transportere avfallsressursene raskere, men også sørge for at de benyttes i noen av de mest bærekraftige anleggene tilgjengelig, avslutter CM i Geminor Frankrike, Kai Schöpwinkel.