- Norske vindkraftverk produserte mer strøm i 2013 enn noe annet år. Det ble satt i drift 97,5 MW ny vindkraft i fjor, og i tillegg utnyttes vinden stadig bedre. Teknologiutvikling, bedre plassering av turbinene og god drift bidro til at flere vindkraftverk nådde over 3 000 brukstimer, sier Anne Vera Skriverhaug, avdelingsdirektør i NVE i en melding.

Vindkraft utgjorde 1,4 prosent av den samlede kraftproduksjonen i 2013, sammenlignet med 1,1 prosent i 2012. Det ble satt rekorder både for produksjon og turbintilgjengelighet.

- Midtfjellet vindpark, som ble ferdigstilt i september, er den første norske storskala vindparken som er med i det norsk-svenske elsertifikatsystemet. I tillegg startet byggearbeidene på Raggovidda vindpark i Finnmark, som også forventes å bidra til at vi når elsertifikatordningens mål om 26,4 TWh ny fornybar kraftproduksjon i Norge og Sverige innen 2020, sier Skriverhaug.

Vindforholdene i 2013 var relativt normale de fleste steder. Vindkraftverkene produserte nær potensialet, og de var ute av drift på grunn av vedlikehold eller feil under fire prosent av tiden. Gjennomsnittlig brukstid var over 2 500 timer i 2013, og flere vindkraftverk nådde over 3 000 brukstimer. Dette skyldes blant annet gode vindressurser, teknologiutvikling og god drift, samt bedre planlegging og plassering av vindturbinene.