For å hjelpe virksomheter til å oppnå disse gevinstene har vi utviklet et webbasert program som setter organisasjonen i stand til å utføre effektiv og kontrollert energiledelse.

Programmet EnergyManager inneholder en rekke nødvendige moduler og tilfredsstiller kravene til ISO 50001 og Enova. Programmet sikrer samhandling mellom interne og eksterne ressurser på en planmessig og strukturert måte, tilpasses enkelt ulike virksomheter og er skalerbart etter bedriftens organisasjon og størrelse. EnergyManager hjelper også virksomheter til å oppnå ISO 50001-sertifisering (energiledelse), noe Kristiansand kommune (som første kommune i Norge) nylig har benyttet programmet til.

- Med EnergyManager vet man til enhver tid hva som skal gjøres og priorioriteres innen energiledelse og hvor skoen trykker, forteller Rosseland. 

- Man har oversikt over fag-områder, personer, byggninger, tidsfrister, lønnsomhet og mange andre filtrerings-muligheter. Programmet minner automatisk de ansvarlige på hvilke oppgaver som må utføres.

Energy Manager AS så dagens lys i 2013 og har de tre siste årene utviklet programvaren som nå er lansert. Selskapet er lokalisert i Mandal, men har hele landet som marked. Programvaren har også et betydelig internasjonalt potensiale.

- Vi har, i tillegg til egen erfaring og kompetanse, hatt med noen store kunder på Sørlandet som  “piloter” i utviklingsfasen for å sikre at produktet blir så bra som mulig, fortsetter Rune Rosseland.

Rosseland har i en årrekke drevet energiledelse, kurs og rådgivning for offentlige og private aktører, og det er erfaringen fra dette arbeidet som ligger til grunn for funksjonene i programmet. Han har vært sentral i arbeidet Kristiansand kommune de siste årene har lagt ned innen energiledelse. Dette arbeidet har resultert i rundt 100 millioner kroner i besparelser for kommunen, og et redusert energiforbruk på 34 prosent. Kommunen ble i sommer sertifisert på energiledelse etter ISO50001 ved bruk av programmet EnergyManager.