Utleieselskapet Cramo har siden november i fjor jobbet med et pilotprosjekt ved det nye Tøyenbadet, der Oslobygg KF står ansvarlig for renovasjon og utbygging. Målet med Cramo sin pilot er å kartlegge de beste metodene for å monitorere strømbruken på et byggeprosjekt, og på den måten sikre viktige data.

- Å ha tilgang til gode og oppdaterte data er svært viktig for å kunne ta riktige beslutninger. Dette gjelder i stor grad også for energiforbruket på byggeplasser. I denne piloten samler vi data rundt forbruk av strøm i et byggeprosjekt, noe vi lærer mye av, forteller Espen Tran-Thorsen, forretningsutvikler og prosjektleder i Cramo i en pressemelding.

- Strømforbruk utgjør en stadig større kostnad og er en vesentlig del av klimautslippene i forbindelse med et større byggeprosjekt som dette. Dersom vi skal kunne redusere fotavtrykket i byggebransjen må vi lykkes med å redusere unødvendig energibruk. Da trenger vi også mer kunnskap om hvordan og når vi bruker strøm på byggeplasser, sier Tran-Thorsen.

Espen Tran-Thorsen, forretningsutvikler og prosjektleder i Cramo. Foto: Cramo
Espen Tran-Thorsen, forretningsutvikler og prosjektleder i Cramo. Foto: Cramo

Gjør målinger døgnet rundt

I pilotprosjektet har Cramo plassert ut strømsensorer i tilknytning til viktige elementer som brakkerigger, kraner og ladere til elektriske maskiner. I SmartControl, som systemet er kalt, kan prosjektledere se et øyeblikksbilde av forbruket på byggeplassen og få rådata via et API. Det vil da være mulig å sammenlikne forskjellige tidsperioder, prosjekter eller maskiner.

- I praksis kan informasjonen være rimelig detaljert, et plutselig hopp i forbruket på brakkeriggen kan for eksempel skyldes varmetap fra et åpent vindu i brakkeriggen. Men den viktigste dataen får man fra maskiner, utstyr og bygg over tid, noe som kan benyttes som referanse i andre prosjekter. Det er dessuten viktig å kartlegge hvor mye strøm som kreves til enhver tid, slik at man kan sikre at nettet er tilpasset, sier Tran-Thorsen.

Piloten er planlagt å vare til det nye Tøyenbadet står ferdig i 2024.

- Vi gjør målinger og samler data døgnet rundt, og resultatene så langt er veldig lovende. En modul som dette er bare ett eksempel på hvordan digitalisering av bransjen gir bedre innsikt, noe som kan legge grunnlaget for mer bærekraftig og kosteffektiv drift i bransjen, avslutter Tran-Thorsen.