Men, nå fylles vannmagasinene som skal sikre strømproduksjonen i vinter. Det er godt nytt for norske strømkunder, melder Statnett.

I Hordaland har flere historiske nedbørsrekorder blitt slått, og i Bergen har det ikke regnet like mye i august og september siden 1982. Resten av landet har også opplevd langt mer regn enn vanlig denne høsten. August var den nest våteste måneden noensinne, og september den fjerde våteste. Begge månedene kom det over 50 prosent mer regn enn vanlig. Og det innebærer at underskuddet på vann til kraftproduksjon nå er på bare 5 TWh, langt mindre enn for to måneder siden.

- At det skulle komme så mye nedbør er jo historisk, sier Ole Bengt Eliassen, som følger kraftsituasjonen ved Statnetts landssentral. – Vi har akkurat sett bilder fra Hardangervidda der vannmassene skvulper over kanten i vannmagasinet.

- Normalt sett har vi et overskudd av kraft i Norge, men siden vi har et kraftsystem som er 96 prosent vannkraftbasert vil det alltid være store svingninger. Slik sett er kraftsystemet vårt veldig avhengig av vær og vind. Vi har hele tiden vært trygge på at vi kan sikre strømforsyningen, men det er lettere når energisituasjonen ikke er så utfordrende som den var i sommer, sier Eliassen.