Det er Jakhelln Bioenergi AS som leverer varmen til fotballbanen og drifter anlegget. Bioland AS har levert anlegget til Jakhelln Bioenergi. - Det unike med dette anlegget er at fliscontaineren og containeren med flisanlegget er montert på en krokramme. Det er bare å kjøre inntil med en lastebil og kroke på, og dra den opp på bilen, sier Nicolai Jakhelln i Jakhelln Bioenergi AS til EnergiRapporten.

- I de siste årene har fotballsesongen begynt tidlig i Norge. Det betyr at de banene som ikke har kunstgress må tines opp. Det er det denne mobile sentralen blir brukt til, sier Jakhelln.

Det at anlegget er mobilt gjør at det kan brukes flere steder. Anlegget på Åråsen er nettopp hentet og plassert ved et annet flisanlegg som Jakhelln Bioenergi eier. - Det er et permanent anlegg som leverer varme til et gårdsbruk, flere boliger og industribygg, sier Jakhelln. - Der trenger vi å supplere varme i en periode i august og september. Da seriekobler vi de to sentralene.

Kommer det et tidlig snøfall og kulde, så er vi på plass på Åråsen igjen. - Da er det bare å løfte containeren opp på lasteplanet og kjøre bort og koble på, sier Jakhelln.

I en periode midt på vinteren kan det mobile anlegget levere byggvarme, før det i begynnelsen av februar er på plass på Åråsen igjen.

Sparer 200 000 årlig

LSK-leder Owe Halvorsen forteller til Romerikes Blad at den nye oppvarmingsmetoden vil gi en innsparing på rundt 200 000 kroner årlig. - Vi ser også at dette er svært miljøgunstig. Alle fotballklubbene har en utfordring med å holde banen fri for is og snø når sesongen starter så tidlig som den gjør. Det å fyre 8 000 kvadratmeter gress krever mye energi. Eierene av fotballarenaer har et stort miljøansvar, sier Halvorsen til Romerikes Blad.

Varmeanlegget fyres med lokal skogsflis fra egen terminal. Energisentralen er koblet til det vannbårne varmeanlegget ved areaen. På denne måten unngår Åråsen å bruke strøm til oppvarming.

Flisanlegget opprettholder strømforsyningen

- Planen er at all oppvarming av banen i vår- og høstsesongen skal foregå ved hjelp av dette anlegget, altså ved å fyre med flis. Vi betaler her en fast sum per kilowatt time, sier banesjef ved Åråsen stadion, Terje Hveding, til Romerikes Blad. - Nærvarmeanlegget bidrar også til å opprettholde strømforsyningen ved arenaen. Vi har ikke hatt kapasitet til å benytte både lyskastere og varmeanlegget på banen samtidig. Nå er dette problemet løst, sier Hveding.