- De fleste flisanlegg blir matet med en stangmater i bunnen av en silo, som trykker flisa innover mot kjelen. Vi har en annen løsning, sier styreleder Hans Christian Kihl i Råde Fjernvarme. - Vi legger flisa inn i en stor garasje. Over flishaugen er det montert en overmater, som når det er behov, skraper flis fra toppen av flishaugen til en tverrmater som trekker flisa videre inn i energisentralen. På returen løfter skrapen seg opp. Slik går den frem og tilbake.

Ved hjelp av en sensor følger skrapen, flishaugen nedover så lenge det er flis. Når det er tomt, og det skal fylles opp mer flis, løftes skrapen opp under taket, det fylles på med flis, og prosessen er i gang igjen.

Enkelt å vedlikeholde

- Dette innmatingssystemet er enklere å vedlikeholde enn tradisjonelle systemer som mater fra bunnen. Skulle noe av dette ryke, så er alt over flishaugen, ikke under, sier Kihl. - Vi slipper å kjøre ut hele flishaugen hvis det skulle skje noe uforutsett. Skjer det noe med skrapen på toppen, så klatrer vi bare opp på flishaugen, og så kan vi stå der og fikse det.

- Vi har så vidt vi vet, det første anlegget i Norge hvor man mater flisa fra toppen av flishaugen, sier Kihl.

Mindre energikrevende

- Mating fra toppen, slik de har installert hos Råde fjernvarme, er langt mindre energikrevende enn mating fra bunnen av en silo, sier Ole-Hilmar Onsager hos Norsk Flisvarme AS. Selskapet har levert anlegget til Råde Fjernvarme.

- Ikke det at det er så mye i prosent av det som sentralen produserer, men over en driftsperiode på 15 til 20 år blir det en del kilowattimer, sier han.

- På skraper som ligger på bunnen av en silo, tipper man 40 tonn med flis over skrapene. Deretter må skrapene flytte 30 til 40 tonn med flis for å dra flisa ut i bunn. Det er mye mer energikrevende enn å ha en skrape som bare flytter på toppen av flishaugen, slik som de har hos Råde Fjernvarme, sier Onsager.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 40/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!