En ny varmepumpe er tatt i bruk til fyringssesongen, og dekker nå det meste av behovet for oppvarming for de 2 600 studenter og ansatte.

Da det ble bestemt at oljekranene skulle skrues igjen på grunn av klimaet, var spørsmålet hva man skulle erstatte det fossile brennstoffet med. Det viste seg at svaret var å finne rett under skolens parkeringsplass. I noen måneder måtte 200 biler vike plassen, mens 39 energibrønner ned til 250 meters dybde ble boret.

- Høgskolen løste dette på en god måte, og oppfordret ansatte og studenter om å bruke en annen og mer miljøvennlig transport mens dette sto på, sier Geir Gaupseth, driftsleder i Statsbygg.

Til gjengjeld har skolen nå fått grønn energi når både varme- og kjølekapasitet kommer fra fjellgrunnen under parkeringsplassen. - Etter bare kort tid i drift ser det ut til at den planlagte innsparingen på totalt 700 000 kWh per år ved Høgskolen i Molde er innen rekkevidde, sier driftslederen.

- Effekten på varmepumpen er 500 kW avgitt maks effekt, sier Gaupseth til EnergiRapporten. - Som reserve og spisslast bruker vi foreløpig en elkjel. Den nye varmepumpen erstatter kjølemaskiner som benytter kuldemediet R22, som det nå er forbudt å bruke. Det nye anlegget bruker i stedet ammoniakk som er et naturlig kuldemedium.

Over hele landet demonteres gamle oljekjeler på høgskoler, i fengsler og andre statlige bygg. Statsbygg skal redusere klimagassutslippene sine med minst 15 prosent, blant annet ved å bytte ut oljefyring med varmepumper, fjernvarme, bioolje eller elkjeler.

Totalt vil utskiftningen bety kutt av 2 200 tonn CO2.