Avalen innebærer at partene i samarbeid installerer et varmebasert kjøleaggregat (sorptiv kjøling) for kjøling av det nye kontor- og verkstedbygget som er under oppføring i Vika i Mo i Rana.

Kjøleaggregatet vil bli ett av de aller første i landet, og på grunn av miljøpotensialet er prosjektet innvilget støtte fra Enova. Den nye teknologien bruker ingen miljøskadelige kjølemedier, den har lavere støynivå og gir muligheten for god fuktkontroll og godt inneklima hele året, melder mip.no.

- Dette er en viktig avtale for oss, sier daglig leder i Mo Fjernvarme, Terje Sund-Olsen. I tillegg til å sikre avsetning av overskuddsenergi i sommerhalvåret, vil denne typen kjøling være et supplement til vårt hovedprodukt, som vi ser at markedet etterspør.

Det bygges i dag med stadig tettere klimaskall som øker kjølebehovet, og kjøling utgjør en økende andel av byggets driftskostnader.

Ønsker innovative løsninger

- Som totalteknisk leverandør er det spennende å designe vårt eget bygg. Vi ønsker å ta i bruk flere banebrytende og innovative løsninger hvor alle de tekniske fagene sammen gir et topp moderne bygg. Vi har høye miljø- og teknologiambisjoner, og dette vil gjenspeiles i dette bygget. Det å lage kald luft av varmt vann framstår sikkert som  litt merkelig for mange, men dette er en miljøvennlig løsning hvor vi får kontroll over temperatur og luftfuktighet samtidig som vi utnytter lokalprodusert varmtvann istedenfor at det går til spille. Markedspotensialet for denne løsningen synes definitivt å være til stede, og en vellykket gjennomføring av dette prosjektet vil også kunne skape muligheter for oss som kunnskaps- og teknologileverandører, sier konsernsjef i Haaland, Espen Haaland.