- Vi ser imidlertid ikke på spenningsregulering som en enkel løsning som passer for mange, og vi vil vurdere hvert enkelt tilfelle nøye, sier senior kommunikasjonsrådgiver Evy Aspheim i Enova til Tekniske Nyheter.

- Siden vi mener at spenningsregulering som tiltak ikke er en fremtidsrettet løsning, vil vi ikke gi tilsagn til dette gjennom Enovas teknologiprogrammer, sier Aspheim.

Enova forutsetter at søker har vurdert andre tiltak som kan gi et bedre energiresultat før spenningsregulering implementeres.

Ny rapport om spenningsregulering

Sintef har, på oppdrag fra Enova, laget en rapport om virkningen av spenningsregulering på energiforbruk samt kraftsystemet som helhet.

Bakgrunnen var at Enova ønsker mer kunnskap om temaet, for å få grunnlag til å vurdere om tiltak innenfor spenningsregulering er støtteberettiget innenfor Enovas ordninger.

Rapporten viser at det i enkelte tilfeller kan være energigevinster fra spenningsregulering. Spesielt gjelder dette noen eldre belysningsanlegg i spesielle lokasjoner hvor spenningsnivået er gjennomgående høyere enn hva anlegget er dimensjonert for.

Det meste av installert utstyr i Norge har imidlertid et energiforbruk som er uavhengig av spenning. Nytt utstyr som installeres i dag, er i større grad spenningsuavhengig enn tidligere.