- Leverandøren garanterte 25 til 30 prosents nedgang i effekten på lysanlegget, men målinger viste en reduksjon på 44 prosent, sier driftssjef Øyvind Helleren hos Amfi Eikunda. -En av grunnene til det store potensialet hos oss, er at vi har veldig høy spenning i utgangspunktet.

Noe svakere lysstyrke

Spenningsreguleringsanlegget ble montert ved juletider, og satt i drift i januar. - Lysstyrken er litt svakere enn før, men det har ingen betydning. Det var ganske heftig med lys i anlegget i utgangspunktet, så om lysstyrken går litt ned generer ikke oss, sier Helleren.

- T8-armaturer med konvensjonell forkobling er meget godt egnet til spenningsregulering. For hver prosent vi senker spenningen kan effekten reduseres med cirka 2 prosent, viser målinger gjort av Teknologisk Institut i Danmark, sier Tor Line i AC Enko Klima & Energi. Selskapet har montert spenningsregulering hos Amfi Eikunda og er representant for danske PSS Energy i Norge.

- Normalt senker vi spenningen fra 240-250 volt til 210 volt. I T8-anlegg hvor en ikke har forkoblinger og andre utfordringer, kan en senke spenningen ned til 190 volt. Problemet med å senke spenningen så lavt, kan være at en setter “fyr” på gassen i lampen med tradisjonell tenner. En bytter da til elektronisk tenner, slik at en får fyr på gassen ned til 180-190 volt. I noen mindre systemer starter vi lampen på 230 volt og senker spenning når gassen er varm etter 1-2 minutter, sier Line.

- På Amfi Eikunda ligger vi rundt 200 volt, som er en perfekt løsning for dem. Da reduseres effekten med 44 prosent, fra 58 watt per lysrør til 38,28 watt, sier Line.

- Den største utfordringen med lyset på Amfi Eikunda var skitne deksler og gamle pærer noen steder. Med et gruppeskift og normalt renhold vil lyset på Eikunda vare i 20 år til. Dette er en mye billigere løsning for kunden enn å skifte til et nytt T5-anlegg, sier Line.

Spenningsregulering er ikke noen fasitløsning

- Spenningsregulering kan i noen tilfeller være den letteste løsningen når en ønsker å spare strøm, men det er ikke alltid den beste løsningen. Før en velger løsninger som LED, T5 eller T8, så skal en undersøke hvilken spenning det er i bygget, sier Line. 

- Hos Amfi ville det være feil å montere noe som helst før spenningen blir senket. De fleste typer lys ville fått en kort levetid i dette parkeringsanlegget. Dersom Amfi hadde montert for eksempel T5 eller LED i parkeringshallen, så ville det vært ren gambling, fordi spenningen hadde gitt forkoblingene så høy temperatur at levetiden og garantien ville vært opphevet hos de fleste leverandører.

Sjekk spenningen før du skifter lys

- Poenget her er å sjekke spenningen før du skifter lys. Få garanti for levetiden på lys med den spenningen du har i bygget. LED-lys og forkoblinger skal ha 5 års garanti med spenning opp til minst 257 volt (230 volt + 10 prosent), sier Line.

- Et regnestykke vil vise om tilbakebetalingstiden er kortest med spenningsregulering. Men besparelsen og risikoen kan være langt større, hvis en investerer i moderne belysning. Er en heldig får man et helt nytt anlegg som varer i mange år; hvis ikke spenningen er for høy, sier Line.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 7/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!